Eddig több mint négyezer gyertya érkezett postán a Magyarok Gyertyájához, mostantól pedig személyesen is le lehet adni az alapanyagot az óriásgyertyához, amelyet a Kárpát-medence és a világ magyarlakta területeiről érkező fehér gyertyákból öntenek ki és advent utolsó vasárnapján gyújtanak meg a fővárosi Városháza parkban felállított koszorún.


A mintegy ötezer háztartási gyertya egybeolvasztásával megszülető 50 kilós viasztömb lángja a világ minden tájékán élő magyarok összetartozásának jeleként lobban fel december 22-én 16 órakor – írták a szervezők az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményükben.
Ez idáig több mint négyezer gyertya érkezett az ország különböző tájairól postán keresztül, de a környező országokból, valamint Svédországból és Németországból is érkeztek adományok. A fővárosi Városháza parkban kihelyezett ládába pedig már személyesen is leadhatják a gyertyáikat azok, akik szeretnének részt venni az adakozásban. A szervezők reményei szerint így határidőre elkészülhet az óriásgyertya, amely a téren felállított, tíz méter átmérőjű adventi koszorú negyedik gyertyájának helyére kerül.

A Deák térhez közeli helyszínen egy másik jótékonysági akció is indult. A Fogadj örökbe egy karácsonyfát! elnevezésű kezdeményezés keretében száz fát szeretnének eljuttatni olyanokhoz, akiknek a támogatás nélkül nem lenne fenyőfájuk karácsonykor. Az örökbefogadók nevét feltüntetik a fenyőfákon, amelyeket december 24-én juttatnak el a többgyermekes családokhoz. Mától bárki örökbe fogadhat karácsonyfát a helyszínen.

A fővárosi önkormányzat jóvoltából megvalósuló adventi rendezvénysorozaton egy harmadik karitatív akció is elindult. Itt debütált a sütibank, amely a Mikulásgyár mellett is működtet egy fiókot. A speciális bankban eladott édességek, bejglik, szaloncukrok, fatörzs szeletek árából tűzifát vesznek a rászorulóknak. Az elmúlt 15 napban már mintegy 3000 jótékony vásárlója volt a banknak.

MTI

2013. december 19.

Hozzászólások