Alig egy hónap múlva ismét korunk művészetéé lesz a főszerep Budapesten. Október 2. és 18. között a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál fókuszában Bartók Béla és az idén 80 éves észt zeneszerző, Arvo Pärt lesz.

CAFe_2014_logo2

A szeptember 9-i sajtótájékoztató első momentumaként Váczi Dániel szaxofonhanggal rajzolt vonalakból álló mintázatokat  egy virtuális gömbfelületre, amit kivetítőn láthattunk. A fesztivál logója is talán egy ilyen dallamra készült?! Váczi Dániel majd az Orgonamátrix produkcióban lép fel a a MÜPÁ-ban.

 

Tarlós István, Budapest főpolgármestere a rendezvénnyel kapcsolatos számokról, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az emberi részéről szólt. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, az Operatív Testület elnöke és Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja pedig a produkciókról és helyszínekről beszélt részletesen.

KMFS1

Megtudhattuk, hogy az összművészeti fesztivál 17 nap alatt olyan világsztárokat lát vendégül, mint az orosz hegedűművész-karmester, Szergej Krilov, Tõnu Kaljuste, az Észt Filharmónia Kórusa és a Tallinni Kamarazenekar, a Münchener Kammerorchester, a Radiohead frontembere, Jonny Greenwood, a Pink Martini, Django Lassi, Hauschka, Saul Williams, a Black Box Dance Company vagy a Philippe Saire Társulat.

A 24. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál – amely idén is a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, továbbá a Magyar Turizmus Zrt. közös szervezésében valósul meg – 17 napja alatt számos program várja az érdeklődőket több tucat helyszínen: a Müpa, a Zeneakadémia, a Bálna Budapest, a Budapest Music Center, a Budapest Jazz Club, a Pesti Vigadó, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Várkert Bazár, az A38 Hajó, az Akvárium Klub és a fővárosi galériák és színházak mellett a köztereken is felbukkan a kortárs művészet.

 

Az idei évtől kezdve a fesztivál minden évben kiemelt figyelmet szentel a magyar zenetörténet meghatározó szereplőjének, Bartók Bélának.  A 2016-os Bartók-év felvezető eseményeként a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál több programja is szorosan kapcsolódik Bartókhoz és örökségéhez. A szerző előtt tisztelegve állította össze műsorát közös koncertjére többek között a Söndörgő együttes a Kelemen Kvartettel, vagy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Budafoki Dohnányi Zenekar. De Bartók balkáni utazásaihoz nyúlt inspirációért Agócs Gergely is Túlparton – Gyökerek és szárnyak című előadásában. A mester szerzeményei felcsendülnek Bogányi Bence, Bogányi Gergely és a Münchener Kammerorchester, illetve a Magyar Rádió Énekkarának koncertjein is. Az Új Magyar Zenei Fórum 2015-ös zeneszerzőversenyének fő tematikája is Bartók köré épül.

A fesztivál másik kiemelt szerzője az idén 80. születésnapját ünneplő Arvo Pärt. A modern európai egyházzene megteremtésében oszlopos szerepet vállaló észt komponista műveit honfitársai és pályájának legavatottabb ismerői tolmácsolják. Budapestre érkezik Tõnu Kaljuste vezényletével az Észt Filharmónia Kórusa és a Tallinni Kamarazenekar, valamint Szergej Krilov és a Litván Kamarazenekar is.

Részletes program a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál honlapján olvasható.

A sajtótájékoztatót Tóth András filmzenei hangulatú zongorajátéka zárta.

Antalffy Yvette

Hozzászólások