„Én úgy szeretném, ha a szeretet, a boldogság, a béke fénye égne mindenki lelkében.” (Juhász Gyula)

Kedves újságíró kollégám, alkotótársam hívta fel figyelmemet Anikóra, aki az egészségügyben dolgozik, de mindig van kedve és ideje verseket írni, grafikákat készíteni, hiszen ez a hobbija. De nemcsak alkot, hanem kiváló szervezőmunkát is végez. Vallatóra fogtam hát Anikót. Ismerjük meg életét, munkásságát, a kultúrához fűződő kapcsolatát.

 

bartok_aniko5

Pécs, Szent Erzsébet-díj átadása

1968-ban születtem, Aszódon élek. Tini koromban is írtam verseket, de kinevettek, cikiztek, ezért feladtam. Elszégyelltem magam miatta.
Mi a hivatásod, melyik egészségügyi intézményben tevékenykedsz?

Mi az, amely számodra legszebb a hívatásodban, és mi az, ami talán elszomorít?

A Kistarcsai Flór Ferenc Kórházban dolgozom a Sebészeti Osztályon. A hivatásom legszebb része az, amikor a betegektől visszakapom azt, hogy segítettem. Köszönetet, jó szót és szeretet. Jó érzéssel tölt el segíteni másokon. Ami elszomorít, az a türelmetlenség. Sokszor megkapjuk, miért nem vagyunk elég gyorsak. Pedig a lelkiismeretes munkához idő kell. A beteg ember nem egy játék, amit összerakunk, hanem egy élet! Egy élet, amit körültekintően kell gyógyítanunk. A jó kezeléshez idő kell. Nem lehet azt mondani, hogy öt perc elég. Mindenki más és más problémával keres fel minket. A világ már nem képes azonosulni más emberek gondjaival. Az önzés lett úrrá. A nővér igyekszik segíteni, de ahhoz, hogy segíteni tudjon, kell a beteg is, hogy akarjon gyógyulni.

 

bartok_aniko12

Erdélyben verset mondok

Mikor kezdtél el írni? Mi volt a kiváltó ok, amikor úgy érezted, hogy neked is van mondanivalód az embereknek?

Mint már fentebb említettem, tini koromban kezdtem írogatni. 2oo6-ban ért egy komoly baleset. A szociális hálózatnál házi betegápoló voltam. Egy nap alatt több beteg otthonába kellett eljutnom. Nagyon szerettem ezt a munkát. Egyik reggel munkavégzés közben ért egy közlekedési baleset. Nem részletezném ennek körülményeit. Sajnos, betegségemből való felépülésem hosszú időt vett igénybe. Kettő és fél évet. Voltam béna, megalázott. S amit soha nem felejtek el, az érzékenység. A beteg emberre sokkal érzékenyebben hatnak a külvilág ingerei. Az ember azt gondolná, hogy ők nem értik, kár vele foglalkozni. Sokan elmaradtak tőlem, lemondtak felépülésemről. A kollégáim jöttek segíteni.

Csodás költői képekkel közvetíted a gondolataidat, és bizonyára pszichésen is jót tesz az írás. Ki biztatott versírásra?

A kórházban betegségemnek köszönhetően volt egy ápoló, aki szerencsémre zeneszerző és dalszövegíró volt. Neki köszönhetem azt, hogy dalszövegeket kezdtem írni. A fülembe dúdolta a dallamot, és házi feladatot adott, írjak hozzá dalszöveget. Írtam… S más zenét kezdtem hallani, mint amit ő eldúdolt nekem – ekkor kaptam egy szintetizátort kölcsönbe, és elkezdtem megzenésíteni az általam hallott dallamokat. Kottát írtam. Később verseket, egyperces novellákat.

 

bartok_aniko7

Bornemisza Attilával az Erzsébet-ligeti Színházban

Van mentorod, segítőd a verselésben? Hogyan viseled a kritikát? Ki a kortárs példaképed mint költő és mint ember?

A versmondásra édesanyám, és alsó tagozatban Király Józsefné Iza néni tanított. A gimnáziumban Hőnig tanár úrtól kaptam instrukciókat mai fejlődésem alapjául. Igen, most már a költészetben is van mentorom, Lovag Bornemisza Attila. A kritika értékes. Attila, ha kritizál, negatívat nem mond, tanácsot ad. Soha nem bánt. Inkább hálás vagyok neki azért, mert a tanítványa lehetek. Örömmel fogadom minden apró jelzését. S ha javítanom kell, az a tökéletességre való törekvés miatt van.

A mentorom egyúttal a példaképem is, Lovag Bornemisza Attila. Nagyon szeretem az alkotásait. Mások is vannak: Dáma Ihász-Kovács Éva, Dáma Lovag Szilágyi Kis Margit, Deák Éva, Dáma Lovag Erdős Anna. Nagyon szeretem őket élőben is hallgatni. A személyiségük rejtett mély tava életre kel, és lágyan átölel. Soraik kikapcsolják gondolataimat, az éter virtuális csatornáin átlebeg a lélek, szabadon ível, minden kudarcot legyőz.

 

bartok_aniko6

A turai fesztiválon

Hol olvashatjuk alkotásaidat?

Megjelent saját kötetem az Accordia Kiadó jóvoltából „Lelkemnek mandalája” címmel, és az Álomlátók kertje című antológia az Irodalmi rádió X. jubileumi antológiájában, hangos könyvek formájában szintén az Irodalmi Rádió gondozásában. Egyik hangos antológia be is került a Művészetek Palotájának archívumába. Egy különdíjas internetes kötetem „Fény az égen” címmel az Irodalmi Rádió jóvoltából. A Délibáb antológiákban több alkalommal cikkem is, versem is megjelent.

 

bartok_aniko17

 

Melyik irodalmi társaságoknak vagy a tagja és mióta? Milyen elismeréseket kaptál eddig irodalmi és szervezői tevékenységedért?

2011 óta vagyok tagja az Irodalmi Rádiónak, 2o14-től a Batsányi-Cserhát Művészkörnél és a Titok-Zene-Talány Művészkörnél. Az Irodalmi Rádiónál egy különdíjas internetkötetet kaptam „Fény az égen” című versemért. A Cserhát Művészkörtől Társadalmi és Művészeti Nagydíjat, Művészeti Arany nívódíjat, Költői művészeti, magyarságtudatú munkásságom elismeréséül Batsányi emlékdíj arany fokozatát és plakettet kaptam.

 

bartok_aniko14

Az Irodalmi Rádiónál hangfelvétel készül

Műsorokat is szervezel. Milyen célból?

Az aszódi Szakorvosi Rendelőintézet nyugalmazott igazgatója, Dr. Bodó Zsolt létrehozta a „Legyen az Ön szívügye” alapítványt. Az alapítvány számláján lévő összeg nem gyarapodott, ezért megjelentetett egy felhívást, melyben segítséget kért. Abban az időben Aszódon, a szülővárosomban egy kis Irodalmi Teaházat működtettem. Így kaptam meg az alapítvány felhívó levelét.

Barátaimmal, költőtársaimmal, egészségügyi dolgozókkal, azok hozzátartozóival jótékonysági estet szerveztem. A műsor szünetében egy csodálatos képzőművészeti kiállítással tudtuk elkápráztatni vendégeinket. A műsorhoz mindenki hozzátett saját művészetéből az est sikeréhez. Az egészségügyi dolgozók süteménnyel kínálták a megjelent vendégeinket. Az est zárásaként egy zászlóval jelképezett programot indítottunk útjára kilenc település polgármestereinek segítségével.

 

bartok_aniko1

 

Idén indították el újra ezt a csodálatos rendezvénysorozatot. Megjelenik benne a Galga-mente felbecsülhetetlen kultúrája és hagyománya. Bízom benne, hogy végigvonul ismét a Galga vonulatán, és minden évben megismétlődik, majd hagyománnyá válik ez a csodálatos rendezvény sorozat. Úgy, ahogyan a Cserhát Művészkörben az évi nagy fesztiválok, melyeknek immár a Galga is egyik főszereplője, és a fesztiválok háziasszonya voltam! Szegeden a nagy fesztiválon, Turán két ízben, ahol előadást tartottunk a mandaláról, és ezt továbbfejlesztve az Isteni Bölcsességről, mely nagy sikert aratott.

Budapesten az Erzsébet-ligeti Színházban a fesztiválokon, gálákon verset szavaltam, előadást tartottunk az elnök úrral, Lovag Bornemisza Attilával. A kör turai csoportjának kulturális referense vagyok. Nagyon szeretem ezt a megbízatást és hálás vagyok érte. 2o15-ben Hidasnémetiből induló és Krakkóba érkező zarándokúton vettem részt, nyolc nap alatt összesen 28o km-t tettünk meg gyalog.

 

bartok_aniko15

Krakkói zarándoklat

Most pedig lépjünk tovább, és beszélgessünk a kézügyességedről. Kitől örökölted? Mikor vették észre, hogy ügyesen rajzolsz?

Gyermekkoromban már az apai nagymamám észrevette, hogy jó kézügyességem van. Tőle tanultam hímezni, riseliőzni, kötni, ezért valószínűleg tőle örököltem. Tizenéves lehettem, amikor a barátnőmmel portrékat kezdtünk rajzolni. Barlai Béla bácsi, Aszód híres festőművésze tanítani szeretett volna, de akkoriban építették szüleim a házat, ahol élünk, és sajnos nem volt időm tovább fejleszteni a tudásomat.

Grafikákat is készítesz, még Londonban is volt kiállítva munkád. Hogyan kerültél oda, kinek a szervezésében volt a kiállítás?

Igen, valóban jártam Londonban. Dr. Palotás András világhírű kutatóorvos segítségével az ASKLEPIOS MED szervezésében az Egészségügyi Dolgozók Nemzetközi Kiállításán jártam. A megnyitóra saját verset írtam, melyet két nyelven, angolul és magyarul adhattam elő. A helyszínt a Londoni Magyar Kultúra Háza adta. Volt ilyen típusú kiállítás Prágában és Bukarestben is. Mindenhol nagy érdeklődéssel fordultak felénk.

 

bartok_aniko2

Londonban verset mondok

Ha lehetne három kívánságod, mit szeretnél, hogy valóra váljon ebben az esztendőben?

Három kívánságom? Az első, hogy legyen egészségem és családom. A második, hogy szeretném megtalálni egy életre az igazi társam. A harmadik? Legyen békesség az egész világon.

Köszönöm szépen az interjút! Kívánok neked nagyon jó egészséget, türelmet, megfelelő empátiát, hogy hivatásodat idehaza végezd hittel, szeretettel a betegek örömére. Ha örömet jelent számodra az alkotás, akkor alkoss továbbra is, számos ihletett pillanatot kívánok! Az én Istenem vigyázzon rád!

 

bartok_aniko018

 

Bartók Anikó versei

Valaki kopogtat

Valaki kopogtat
De ez most más..
Halkan, teli titkokkal,
S ölelne lágyan….
Valaki kopogtat.
Nyílik szívkosaram,
Áramlik hit, remény,
Válik erénnyé Lelkem ligetté.
Valaki kopogtat,
Engemet hív, kemény
Hideg nappalok,
Meleggé váljatok.
Valaki kopogtat.
Áldást küld reátok,
Békét a Világra,
Emberek, halljátok!
Valaki kopogtat
Otthon nálatok.

Turulmadár

Turulmadár, tárd ki szárnyad!
Mondd, hogy itt vagy!
Országunknak éke,
Szebben ragyoghatsz ma!
Miért várattál magadra?
Címerünkben örök ragyogásod,
Hazánkon védelmező Palástod!
Adj erőt minden
Küzdelemben, állj hazánkhoz
Istennek hű madara!
Légy patrónánk, az égbe
Szól fohászom, engedd A Békét!
Plajbászom Szikrákat lengedez,
Szóródj szét, áldd e nemzetet!
Pergamenre vetülő permetet…
Leborulván köszön gyermeked.
Nem kérek, nem kérhetek.
Köszönni, megköszönni,
Drága Madarunk, védelmed.
S ím, térdem meghajtom,
Áldd meg ismét e sorom….

 

A lelkek súrlódnak

Mikor a csak a lelkek
Súrlódnak egymáshoz,
A test nem létezik.
Nem érzi pajkos játékát.
Csak aurámban izzik
A forró nyár, s elindul
Fényjáraton át,
Át a hídon, a galagonya
Bokrain át áfonya illattal
Fűszerezvén halad
Lassan, lassan tovább.
Anatómiai idomaimban
Nem érzékelem érintésedet,
Csak episztolában megfogalmazott
Hanghullámaim sejtetik azt,
Hogy vagy, hogy nekem vagy!
S titkon elrendelt
Hamvvedremben fürdök majd.

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

 

 

Hozzászólások