A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban ad át a várakozónak karácsonykor.

 

adventikoszoru

 

A kereszténységben  az adventi koszorú története 1839-re tehető, amikor is Johann H. Wichern német evangélikus lelkész egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát (19 hétköznap+4 vasárnap együttesen) helyezett el, amelyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

 

adventkoszfeny

Az Isten ígéretei és a gyertyák színei

A lila a katolikus liturgiában a bűnbánat színe, míg a rózsaszín az örömöt jelenti. Ezekhez egy-egy fogalmi analógia is tartozik, úgy mint a hit, a remény, az öröm és a szeretet, de személyekhez köthető analógiája is van az adventi gyertyák meggyújtásának.

Az első vasárnap lila gyertyája a HIT-et jelöli, Ádámot és Évát, vagyis az első emberpár személyét, akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást és az ebben való hit fontosságát.

A második vasárnap lila gyertyája a REMÉNY-t jelöli, a zsidó nép kiválasztottságában a felelős megbízatást Isten képviseletére. A második nagy ígéretet az élő isteni kapcsolatra, hogy közülük származik majd a Messiás, akinek jelene maga az emberiség reménye.

 

adventkoszszimb

A harmadik vasárnap rózsaszín gyertyája az ÖRÖM-öt jelöli, Szűz Máriában a hittel, reménnyel és örömmel beteljesülő harmadik ígéretet, hogy megváltó Fiú születik a világ örömére.

A negyedik vasárnap lila gyertyája a SZERETET-et jelöli, Keresztelő Szent János odaadását, aki hittel, reménnyel és örömmel hirdette a negyedik ígéret valóságát, Jézus eljövetelét, aki szeretet által jut el az emberek szívéhez.

 

Antalffy Yvette

A szerző egy korábbi írása az advent-karácsony témájában:

A fényről a legmélyebb sötétség napjaiban

Egy tavaly készült video az OORI-Krehab (Kreatív Műhely) adventi készülődéséről.

 

 

 

Hozzászólások