Múzeumpedagógiai előadások a Ráday Múzeumban, a Fuxreiter Ásványgyűjteményben – Ásványokról kicsiknek és nagyoknak – Előadássorozat. Az első alkalom november 5. szombat. Helyszín: Ráday Múzeum, Kecskemét, Kálvin tér 1. Ókollégium

 

asvanyok0

 

Az előadások időpontja: 10.00 órától – Gyerekeknek (4-12 év)

  • A kőleves – Ismerkedés az ásványokkal és a kőzetekkel. Hol találhatunk szép kristályokat? Hogyan nevezik el az ásványokat? Létezik-e élő ásvány?
  • 16.00 órától – Felnőtteknek, középiskolásoknak, egyetemistáknak
    Drágakövek és féldrágakövek – Mitől „drága” egy kő? Mitől lesz egy ásvány értékes? Elromolhat-e egy drágakő? Néhány szó a csiszolásról.

A programról:

A nemrég elhunyt Fuxreiter András (1942-2016) gazdag ásvány- és kőzetgyűjteményét évekkel ezelőtt a Ráday Múzeum fogadta be, ahol azt annak gyarapítója és gondozója élete utolsó napjáig rendszerezte. András célja a kezdetektől fogva az volt, hogy az érdeklődő nagyközönség folyamatosan és minél közelebb kerülhessen az élettelen természet csodáihoz itt, Kecskeméten is. Az ő szellemét viszi tovább az immár nevét viselő Kecskeméti Ásványgyűjtők Baráti Köre mellett a befogadó-őrző Ráday Múzeum az Ókollégium patinás épületének folyamatosan megújuló kiállító- és közösségi tereiben.

Az elkövetkező napokban egy négy alkalomból álló, a jövő év májusáig tartó múzeumpedagógiai sorozat indul „ÁSVÁNYOKRÓL KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK” címmel. Az első programra 2016. november 5-én, szombaton kerül sor. Délelőtt 10 órától elsősorban a négy-tizenkét éves korú gyerekeknek szól „A kőleves. Ismerkedés az ásványokkal és kőzetekkel…” tematikájú színes előadás, bemutató.

Ugyanezen a napon délután 4 órától pedig a drágakövek és a féldrágakövek izgalmas birodalma tárul fel, – elsősorban a középiskolások, egyetemisták és a felnőtt korosztály érdeklődését megcélozva. Az előadásokat minden alkalommal Dr. Fuxreiter Mónika biokémikus (a Debreceni Egyetem tudományos főmunkatársa), a gyűjteményalapító leánya tartja.

 

asvanyok02

 

DR. FUXREITER Mónikáról

Született Kecskeméten (1969). Az ELTE-n PhD fokozatot szerzett a kémia tudományok területén. Oktató, témavezető munkát egyaránt folytat. Ösztöndíjas vendégkutatóként Izraelben és Angliában töltött időt. 2012-től tudományos főmunkatárs a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében. A Magyar Biokémiai Társaság és az Amerikai Biofizikai Társaság tagja. Többszörös Bolyai ösztöndíjas. 2009-ben elnyerte a Bolyai Aranyérmet, valamint a L’Oreal-UNESCO ”Nők a tudományért” díjat. 2014-ben az Év Női Kutatója elismerésben részesült. Szakterülete a fehérjekutatás. Két gyermek anyja.

Részletes program:

Előadások gyerekeknek (4-12 év) – Időpont: 10.00 órától

1. A kőleves – 2016. november 5.
Ismerkedés az ásványokkal és a kőzetekkel. Hol találhatunk szép kristályokat? Hogyan nevezik el az ásványokat? Létezik-e élő ásvány?

2. Világító kristályok – 2017. január 14.
Hogyan nőnek a kristályok? Mi van egy kristály belsejében? A hibák szépsége. Hogyan világít egy kristály?

3. Dinoszauruszok nyomában – 2017. március 4.
Kutassunk őslények után! Hol éltek az ősállatok? Őslények szokásai, életformája. Találkozhatunk-e őslényekkel?

4. Kincsek a Föld mélyén – 2017. május 13.
Milyen csodák rejlenek a Föld mélyén? Felfedezhetünk-e mi is különleges ásványokat? Amikor az ásványok hirtelen felbukkannak. Szépségek a tenger mélyén.

 

asvanyok03

 

Előadások gimnazistáknak, egyetemistáknak és felnőtteknek – Időpont: 16.00-tól

1. Drágakövek és féldrágakövek – 2016. november 5.
Mitől „drága” egy kő? Mitől lesz egy ásvány értékes? Elromolhat-e egy drágakő? Néhány szó a csiszolásról.

2. Világító ásványok – 2017. január 14.
A kristályok tökéletessége. Tekintsünk egy kristály belsejébe! Amikor a hiba az izgalmas. Mitől kezd el világítani egy kristály?

3. Dinoszauruszokról és más őslényekről – 2017. március 4.
Az őslénytanról. Milyen formában maradnak fenn ősi életformák? Hogyan határozzuk meg egy őslény korát? Hogyan következtethetünk a szokásokra?

4. Gyógyító ásványok – 2017. május 13.
Ásványok különleges optikai és kémiai tulajdonságai. Ásványi anyagok az emberi szervezetben. Mitől gyógyíthat egy ásvány?
Ásványokkal kapcsolatos hiedelmek.

Az előadások szombati napokon lesznek.

 

 

Hozzászólások