Különleges eseménynek adott otthont a lakiteleki Pálinkaház: Itáliai útirajzok címmel nyílt képzőművészeti kiállítás a Kultúrművekben Dunszt István rajzaiból és festményeiből. A kiállításon mintegy 30 alkotás, zömében grafika szerepel. Mindegyik munka egy olaszországi utazás élménye képi megfogalmazásban.

 

dunszt01

 

Az őszi időjárás beköszöntével a szabadtéri programokat felváltják a kellemes, meleg tereket betöltő események. Honnan jött az ötlet, hogy ezen a különleges helyszínen, a Pálinkaházi estek programsorozat keretében elsőként mutasd meg alkotásaidat?

Tiszaalpáron élünk, s ez Lakitelek szomszédságában van, személyes kötődésünk van a Kultúrművek irányítóival. Ezt az anyagot korábban már be szerettem volna mutatni máshol, de a hely közben alkalmatlanná vált erre a célra. Itt pedig örömmel fogadtak.

Ahogyan te mondtad, ezek az alkotások útirajzok, melyeket az olaszországi utazásaitok során rögzítettél és itthon dolgoztál ki részletesebben. Miért éppen Olaszországot választottad?

Tulajdonképpen közel 40 éve zarándokhelyként járunk Olaszországba. A feleségemmel együtt rajongunk Olaszországért, barátaink vannak ott, szeretjük az olasz kultúrát, az embereket, a gasztronómiájukat.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Milyen technikával készültek ezek az alkotások?

Elsősorban ceruza és tollrajzok szerepelnek, ugyanis ezekkel az eszközökkel lehet gyorsan felvázolni a látottakat. Később ezek a vázlatok kidolgozásra kerültek, de így is a vázlatszerűség, az ábrázolás gyorsasága látszik a munkákon.

Több képeden megjelennek az autók egy-egy régi városrészlet ábrázolásakor. Miért csempészed oda őket?

Az autók, elsősorban a személyautók hozzátartoznak az itáliai hangulathoz, így prózaiságuk ellenére erősítik az olaszos karaktert.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Ha jól emlékszem, az olasz nyelv régóta a kedvenced. Kérlek, mesélj arról, hogyan vált ez a nyelv a szíved csücskévé!

Diákkorunkat erősen jellemezte az orosz nyelv erőltetése, így a Katona József Gimnáziumba lépésemkor megragadtam az alkalmat, hogy végre egy nyugati nyelvet tanulhatok. Végtelenül komolyan vettem az olaszórákat és az azokra való felkészülést is. Az olasz slágerek világszerte nagyon népszerűek voltak, ez még érzelmileg is közelebb vitt, hogy megszeressem az olasz nyelvet.

Az olasz nyelv egyre jobb megismerése olasz emberek barátságát hozta az életetekbe. Sok pozitív élményt őriztek utazásaitokról. Ki az, akiről szívesen mondanál egy rövid kis történetet?

Igen közel kerültünk többek között egy velencei családhoz, Elio Pancierához és fiához, Danieléhez. Elio, az apa egy kecskeméti hölgyet vett feleségül. Idővel Kecskemétre költöztek, a fiú, Daniele folyamatosan szerelmes volt valamelyik röplabdás lányunkba. De rajtuk kívül még sok személyt említhetnék.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Feleséged, Zsuzsa szintén imád utazni. Ketten, vagy baráti társasággal bejártátok már szinte egész Itáliát. Az ország melyik tája hatott rád inspirálóan?

Feleségem, Zsuzsa az utak első számú szervezője. Sok-sok utazást szervezett már, de mind közül a legnagyobb “dobás” a Szicíliába szervezett utazás volt, a legemlékezetesebb. A Szentgyörgyi Albert Szakközépiskola és a Református Gimnázium tanárai vettek részt ezen a gyönyörűséges úton.

Olaszországhoz hozzátartoznak a nagy olasz slágerek. Ezek közül több dalt meghallgathattunk a Te előadásodban és gitárjátékod kíséretében. Melyik dal áll legközelebb a szívedhez?

Erre az alkalomra gyakoroltam be Domenico Modugno Volare című számát, ezért most talán ezt a dalt emelném ki. Gyönyörű, költői szövege van.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Kitől tanultál meg gitározni?

Én csak amolyan tábortűzi gitáros vagyok, s az, hogy viszonylag könnyen eljutottam annak idején az Aranyhomok szálloda londinereként az alapszintre, annak köszönhető, hogy ének-zenei iskolában nőttem fel. Az alap gitárakkordokat mindig egymástól tanultuk el.

Egy-egy szép táj vagy város látogatásakor felébred bennünk a vágy, hogy megismerkedjünk annak történetével is. Honnan szerezted fantasztikus történelmi tudásodat?

Olaszország maga a történelem. Aki beutazza az olasz városokat, szinte akaratlanul is belekóstol a történelembe. Mi rendszeresen tanulmányozzuk, elolvassuk a történelmi hátterét a meglátogatott helyeknek. Szeretettel ajánlom jeles magyar festőnk, Szinte Gábor olaszországi utazásairól készült művészettörténeti és történelmi jellegű műveit. Mostanában ezek a művek a mindennapi olvasmányaim.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Egyetlen olajképet láthattunk a kiállításodon. Ezt a képet a lakiteleki alkotótáborban, a Népfőiskolán készítetted. Mi, a tábor résztvevői is szemtanúi lehettünk a kép születésének. Melyik várost ábrázolja ez a kép?

Bari óvárosában készült a kép színvázlata, és ennek alapján festettem meg a Népfőiskolán, a szeptemberi alkotótáborban.

Különleges élmény volt számunkra, hogy a megnyitón alkotásaid nézegetése közben saját gitárkíséreteddel fűszerezve adtad elő a számodra legkedvesebb olasz slágereket, sajátos olasz hangulatot teremtve ezzel a lakiteleki Kultúrművekben. Köszönjük az élményt!

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

További sikeres alkotómunkát és szebbnél szebb utazásokat kívánok!

 

Almási Zsuzsanna akvarellfestő

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások