Árusportrék a piacról: Tóth Sándor – A Budai utcai piac egyik népszerű halárusa, Tóth Sándor hivatalosan több mint 22 éve tevékenykedik a halász szakmában. A természethez kötődő ragaszkodása, a horgászat viszont sokkal messzebbre nyúlik vissza, egészen a gyermekkorhoz. Üzlete Kecskeméten a Budai utcai Baromfipiac mellett található.

toth sandor

Tóth Sándor és üzlete

Hogyan lett a hobbiból szakma Tóth Sándor számára?

Gyerekkoromban az egész családom horgászott. Anyu, testvéreim, így természetes volt, hogy én is fogom a pecabotot. Szeretem a természetet, ami szerintem leginkább az anyai nagyapámtól örökölt vonal. A családban mégsem nézte mindenki jó szemmel az engem egyre jobban befolyásoló tevékenységet. A 84 éves nagymamám, mikor horgászni voltam, és hoztam haza a nagy halakat, sosem bírta megállni szó nélkül. Ilyenkor fejét ingatva, rosszallóan mondogatta: „Megint oda voltál? Ebből akarsz megélni majd?” És végül tényleg ebből élek.

Halásznak tanultam. Tatán végeztem halászati szakmunkásként, tógazdasági haltenyésztés szakon. Azon belül a természetes vízi halászatot is tanultam. A szakma érdemi oldalát azonban az öreg halászoktól sajátítottam el. Szépen végiglépdeltem a ranglétrán: először halászsegéd lettem Hódmezővásárhelyen a Körtvélyesi Halásztanyán, majd már saját halászterülettel rendelkeztem Mártélyon, és ezt követve a tiszaugi Tisza-hídtól Csongrádig fogtam ki a folyami halakat.

Akkoriban még télen-nyáron kismotorral és néhány varsával jártam halászni. Nem volt egyszerű. Télen többször előfordult velem, hogy a gumiruhámra ráfagyott a víz.

A halászat megélhetési forrás lett. Hogyan folyt a halkereskedelem akkoriban, és hogyan folyik most?

A Tiszán kifogott halakat közvetlenül a halkereskedőknek szállítottam. A piacon is én láttam el frissen fogott halakkal az üzleteket. 2015-ben, egy évvel azelőtt, hogy megszüntették a természetes vizeken a kereskedelmi halászatot, pattant ki a gondolat, hogy nyissunk egy saját üzletet. A jelenlegi Budai utcai üzlet, melyet most üzemeltetünk, eredetileg is hal- és vadhús bolt volt.

Megtartottuk mi is ezt a vonalat. A kínálatunkban található vadak vadfeldolgozókból érkeznek, míg a halakat Öcsödről veszem egy halgazdaságból, és van, amit én fogok. A busa és a kárász például a bérelt szegedi holtágamról való. A választékunkban tengeri hal is megfordul, mint a cápa vagy a hekk, de üzletünkben inkább a jó magyar hazai tavi, folyami halászatot erősítjük.

Szintén átvett termékeink a disznóvágások elengedhetetlen kellékei, a sózott disznó-, marha- és juhbelek és a műbelek, melyekből – főleg télen – jó kis forgalmat bonyolítunk le.

A halbolthoz tartozik egy vendéglátó egység, az Ezüstpikkely Halsütő, melynek megnyitására sokan felkapták a fejüket.

Igen. 2019-ben nyitottuk az Ezüstpikkely Halsütő éttermünket, közvetlenül a halbolt mellett. Nagyon jól indult, örültek a lakosok, hiszen Kecskeméten nem volt ilyen típusú étterem, amely egyébként egyszerre huszonegy személyt képes kiszolgálni. A menüsorban a halászlé, sült- és rántott halakon keresztül szerepel kétféle vadpörkölt is. Most már éttermi kiszállítást is vállalunk.

Milyen konzekvenciát von le saját tapasztalatai alapján a hazai halfogyasztást illetően?

Üzleti tapasztalataim szerint évről évre emelkedik a halfogyasztás, amit statisztika is alátámaszt. Mégis a népszokásnak köszönhetően, nálunk is elsősorban a forgalom karácsony előtt tetőzik. Az üzletben, amit egyébként feleségemmel és egy alkalmazottal működtetünk, decemberi hónapokban akár huszonketten is kerülgetjük egymást.

Nem panaszkodhatom, munka van bőven. Az üzletek mellett több neves étterem halbeszállítója is vagyok. Tavaly a Kiskunsági Nemzeti Park 850 hektáron elterülő tórendszerén halászhattam.

Puskás Tünde

Intézmény- és Piacfenntartó Szervezet

Kecskeméti Piac

Facebook

Ezüstpikkely 

Korábbi cikkünk az Árusportré sorozatból

 

Hozzászólások