A tél beköszöntével egyre több mézet használunk különböző forró italainkhoz. A karácsonyi készülődés sem múlhat el mézeskalács nélkül, melyek ügyes kezeinket dicsérik. Ez a kiváló élelmiszer gyakorlatilag minden olyan anyagot tartalmaz, amelyre a test természetes táplálásához szükség van. Különféle cukrok, fehérjék, savak, ásványi anyagok, nyomelemek, s ezen kívül nagy mennyiségben vitaminok és néhány speciális hatóanyag is található a mézben. 

Magas szénhidrát tartalmának köszönhetően a leghatékonyabb természetes energiaforrás. Rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel, vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet. Kiváló segítség nemcsak a fáradtság, de a különböző betegségek leküzdésében is. Már az ókori egyiptomiak is használták a mézet a nyílt sebek gyógyítására. Baktériumölő hatását enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják.

Ne csak megfázás után jusson eszünkbe!

Bár a mézet elsősorban ekkor vesszük elő, jótékony hatása révén számos betegség orvosolható vele. Fahéjjal együtt vízben feloldva kiváló immunerősítő is, melynek napi fogyasztásával csökkenthetjük a krónikusan magas koleszterinszintet, de ugyanez a módszer alkalmas a hólyagfertőzések és gyomorbántalmak ellen is. A méz fogyasztása a szívbetegek számára is ajánlott, a nátha és a megfázás ellen már jól ismert és bevált gyógyszer. Energetizáló, élénkítő hatása révén a krónikus fáradság ellen is bevethető, hiszen a testi erőt legjobban a mézben lévő cukor regenerálja.

Tévhit, melyet jobb tisztázni

Sokszor, sok helyen halottam már, hogy a jó méz folyékony. A méz kristályosodási hajlamát a benne található gyümölcs- és szőlőcukor aránya határozza meg, előbbi gátolja, utóbbi elősegíti. Mivel az akácmézben a gyümölcscukor van túlsúlyban, könnyen megőrzi folyékony állagát, ellentétben a repcemézzel, amiben a szőlőcukor hatására egy idő tán elkezdődik a kristályosodás. A folyékony és kristályos méz tehát egyformán finom és egészséges, akit mégis zavar a kristályos állaga, enyhén melegítse meg, hiszen így visszanyeri régi, folyékony formáját.

Ádám Orsolya

2013. december 5.

Hozzászólások