Nekem ez már brutális és durván nem jó… – Anyanyelvünk védelmében

„Brutális válaszok, durván jó árak…” – hangzik el hasonló kifejezés szinte naponta a rádió és a televízió-csatornák reklám-műsoraiban. Gyakran használják e bicskanyitogató szlogeneket a reklám-médiák, mert hát „ez a trendi”.

 

nyelv_kovacs2

 

A „bombajó”-t már sikerült valahogy megszoknunk az elmúlt évtizedek során. Annál is inkább, mert ilyenkor a gyengébb nem szemet gyönyörködtető, szexi alakjai jelennek meg a fantáziámban. Nos, így válik lassan pozitív értelművé, esetleg dicsérő jelzővé a zsargon.

Koromnál fogva már azt sem díjazom igazán, ahogyan az ifjabb korosztály kommunikál egymással úton-útfélen. Ilyenfajta „durva jó” vagy „brutálisan trendi” kifejezésekkel hígítja és lealázza az egyébként nyelvi változatossággal, finom árnyalatokkal teli, szépséges anyanyelvünket. Nekem ez is felháborító, és aggodalommal tölt el.

Még a televízió-csatornák és a rádióműsorok is gyakran teret engednek az ilyen reklámzsargonnak és az anyanyelv gyalázásának. Az a tény meg már abszurd, hogy a mikrofonok egyes használói mindezt jópofizásnak veszik, különösebb szégyenérzet nélkül. Higgyék el nekem, kedves jópofizók, hogy ez is hozzá tartozik a hamleti dilemmához: Lenni vagy nem lenni? A magyarság fennmarad-e vagy sem? Hiszen nyelvében él a nemzet! De milyen nyelv ez, amit mostanában használnak egyesek? Milyen nemzet leszünk?

 

nyelv_kovacs1

 

Nem ártana elgondolkodniuk ezen a média felelőseinek, tulajdonosainak. Jó lenne bízni abban, hogy a magyar nyelv ügye végre komolyan nemzeti üggyé válik, és kötelezik a „médiacápákat” is az anyanyelv helyes használatára és bizonyos nyelvi-erkölcsi normák betartására.

Lehet, hogy én egy szőrszálhasogató, konzervatív szóformáló író vagyok, de higgyék el, mindez már-már nagyon brutális és durván nem jó nekünk. Persze, jogomban áll kikapcsolni a rádiót vagy a tv-t, esetleg jártamban-keltemben füldugót is használhatok. Ezzel ugyan megnyugszik ideig-óráig háborgó lelkem, és csillapodik bosszúságom, de a probléma nem oldódik meg.

 

Kovács István József, a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének elnöke

 

 

 

Hozzászólások