Almási Zsuzsanna akvarellfestő Lelkem virágai című kiállításának sok szép és nagyszabású program ad keretet Kecskeméten. Augusztus 13-20 között zajlik a Hírös Hét Fesztivál, melynek egyik kiemelkedő eseménye a Rózsa- és Virágkiállítás. Ennek az eseménynek a színes megnyitójához kapcsolódott a kecskeméti Városháza első emeletén megnyílt kiállítás is.

 

almasi_zsuzsanna3

 

A tárlat megnyitóján Kriskó János főiskolai docens méltatta az alkotót és műveit. Elmondta, hogy Zsuzsa óvónő, Kecskeméten a Mátis Kálmán utcai Óvodában dolgozik. Kb. öt évvel ezelőtt kezdett el festeni a barátai unszolására, akik felfigyeltek az adottságaira.

Majd Szappanos István festőművész szakkörének tagja lett, és nagyon nagy szorgalommal dolgozik azóta is, hogy pótolja, amit korábban mulasztott. A szabadideje legnagyobb részét festéssel tölti, ez önbizalmat és sikerélményt ad a művésznek. Nagy öröm számára, amikor sikerül a természet szépségeit hűen ábrázolni, a képein viszontlátni.

 

almasi_zsuzsanna5

Néhányan a nagyszámú közönség közül…

Az óvodában a gyermekekkel is nap mint nap alkotnak, mivel óvónőként feladatuk a gyermekek művészetre nevelése is. Ennél jobb kezekben nem is lehetne ez a feladat.

Zsuzsa így vall magáról ebben a témakörben:

„Szeretetek mindent, ami szép. Óvónőként is igyekszem a gyerekek szép iránti fogékonyságát felébreszteni. Kedvenceim a virágok. Szeretnék festményeimmel harmóniát és nyugalmat csempészni a rohanó mindennapokba.”

 

almasi_zsuzsanna6

 

Az akvarell áll hozzá legközelebb, ezzel a technikával tudja legjobban kifejezni magát. Azt hinné az ember, hogy a vízfestékkel bánni szinte gyerekjáték, pedig akvarellt festeni az egyik legnehezebb dolog. Ha elrontjuk, többé nem lehet rajta segíteni, javítani. Zsuzsa legjobban virágokat szeret festeni, de szívesen fest tájképeket és csendéletet is. Ezen a kiállításon a virágokat ábrázoló képeiből válogatott, ezzel jól illeszkedik a Virágkiállítás hangulatához.

 

almasi_zsuzsanna2

 

Zsuzsa folyamatosan képezi magát, minden évben több alkotótáborban is részt vesz. Önálló kiállítása is volt már a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kiállítóterében, itt olyan képeket állított ki „A régi ház körül” című kiállításán, amelyeken régi tárgyi emlékek köszönnek ránk a csendéletekről. Ez különleges ötlet és jóleső érzés látni a nagyszüleink által használt régi használati tárgyakat, nosztalgikus hangulatot árasztanak. Képei több közös kiállításon is szerepeltek.

 

almasi_zsuzsanna7

 

Az augusztus 20-ig megtekinthető kiállítás megnyitóján Lipóczki Szilvia (énekes), Besze Márk (gitáros), Váry Károly (színész) és Kökény Éva (költő) léptek fel.

 

almasi_zsuzsanna4

 

Kökény Éva kedves verssel köszöntötte Zsuzsát, amely az egyik képéhez íródott:

 

Téli álom pipacsmezőről
(Almási Zsuzsannának)

Színek a palettán, még fehér a vászon,
nem tudod még, mi lesz rajta,  
tán az éji álom.

Ablaknál állsz. Havazni kezd –
felvillan egy emlék, egy cseppnyi csend –
a távolban egy fekete fakereszt.

Nézed az eget, égen a felleget.
A puha hó lassan mindent betemet,
s már nem látszik a fekete fakereszt.

Jöjjön az álom
jöjjön a látomás
repít a képzelet
színhez színt keversz
repül az ecset
eltűnt a hólepel
pipacsmezőt
pillangót látsz
már a vásznon
épp olyat
mit megálmodtál
vagy ez is csak álom?

Hálásan nézel az ég felé, honnan  
millió csillogó hópihe száll – mert érzed,
valaki szelíden vezette ecsetet tartó kezed.

 

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

Hozzászólások