2017-ben az olWASSunk Együtt rendezvény után a Hírös Rovókör kezdeményezte: Kecskeméten is ismerjék meg a polgárok mind nagyobb számban Wass Albert szellemiségét, műveit, és állítsunk emlékművet a hírös városban is Wass Albert, a méltatlanul mellőzött erdélyi magyar író tiszteletére. Bízva a Wass Albert írói tevékenységét tisztelő olvasókban és a magyar nemzet egységéért tenni kész emberekben, megkezdődött a szervezés. Csernus Lajost, a Hírös Rovókör elnökét kérdeztük.

Kedves Lajos! Nem lehetett könnyű elindulni ennek a nagy és nemes feladatnak a megvalósításához vezető úton. Melyek voltak az első lépések?

A legmagasabb hegyre is lépésről lépésre jut a gyalogos turista. Így teszünk mi is: elhatároztuk magunkat, kitűztük a célt, és most lépegetünk. Simon Balázs barátom mondta ki a kérdést Wass Albert Kárpát-hazai emlékműveit ábrázoló térképeimet látva:
– Kecskeméten hogy-hogy nincs Wass Albert emlékmű?
– Még nem készült.
– Mi lenne, ha…

Némi tanakodás után felhívtam pár kedves embert, akik eddig is segítettek az olWASSunk Együtt rendezvényeken. Boronkay Klára és Szegszárdy Imre nem csak helyeselte a gondolatot, hanem fel is ajánlotta, hogy a Barátok Együttes július végi Léleksimogató koncertjén hirdetik kezdeményezésünket, és gyűjthetünk is a leendő Wass emlékműre. Szabó Sándor tárogatós hozzájárulásként a Gregus Tárogató Kvartett novemberi koncertbevételét ajánlotta. Bruncsák András festőművész, a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola alapítója egy festménye felajánlásával tovább lelkesített, és javasolta, hogy rendezzünk közadakozást, mert nem csak mi szeretjük Wass Albert műveit…

A mintavétel oly’ jól sikerült, hogy bekopogtam az önkormányzathoz is. Mák Kornél alpolgármester úr fogadott, és – meg sem várva, hogy több oldalas jegyzeteimből bizonygassam, milyen fontos ügyről van szó – kijelentette, hogy nyitott kaput döngetek, az önkormányzat támogatja az elképzelésünket: Wass Albert műveinek, szellemiségének ismertetését és a kecskeméti emlékmű létrejöttét is.

K. Szabó Benedek, országos szavalóversenyek többszörös győztese elmondta: évek óta próbálkozik, hogy Kecskeméten is legyen Wass emlékmű… Ezidáig hiába. Biztattam: lám, máris hány felajánlást kaptunk, s hány jó ember fog segíteni, ha tud majd a terveinkről…

Június 4-én, a trianoni békeszerződés 97. évfordulóján emlékműsort szerveztetek a kecskeméti Cifrapalota dísztermében jótékonysági céllal. Hogy sikerült ez a rendezvény?

A hosszú hétvége és a pünkösd vasárnapi délután ellenére teltházasra sikerült a rendezvény. A visszajelzések és a közönség megnyilvánulásai alapján elmondhatom, előadóink kitűnő műsorával méltóképp emlékeztünk a nemzet- és országcsonkolás évfordulóján az égbekiáltó bűnös trianoni diktátumra és következményeire. A zenés irodalmi megemlékezés végén elkezdtük az adománygyűjtést is a kecskeméti Wass Albert emlékműre. Alpolgármester úr kezdte az adományozást, és sokan követték a hallgatóság, sőt az előadók közül is a jó példát. Ezúton is köszönjük az adakozók jóságát, és kérjük a további segítő, támogató javaslatokat, felajánlásokat és anyagi javakat is.

Valójában az egész rendezvény maga is adomány volt. Már a helyszínt, a Cifrapalota pávás termét is felajánlásként kaptuk. Mindannyian adományként adták a tudásuk, tevékenységük javát – támogatóink: a könyvjelzőt készítő Adria Print; a saját borát adományozó Rozsnyói Zoli bátyánk; a tasakokkal segítő Illés Erika; az adománygyűjtő dobozokat készítő és gravírozó Ügyes Szociális Szövetkezet; és az előadók, akik művészetükkel ajándékozták meg a jelenlévőket – így járulva hozzá a megemlékezéshez és Wass Albert művei ismertetéséhez. Amint a közönség, aki a vasárnap délutáni ejtőzés helyett kimozdult, eljött emlékezni a Cifrapalotába, és fellépcsőzött a Pávás terembe, s ott tapsot és forintokat adományozott. Köszönöm, köszönjük mindenkinek.

Újabb terveitek is vannak, amelyekben nagy szerepet szántok az alkotóknak, művészeknek. Hogyan segíti mindez ügyeteket?

Bruncsák András barátom ajánlatán felbuzdulva most alkotókat, írókat, költőket, képző- és iparművészeket fogunk felkérni, hogy készítsenek Wass Albert írások ihlette műveket. Ezeket bemutatjuk a web-galériánkban, és majd jótékonysági árverést rendezünk. A befolyt összegek ez esetben is az emlékmű létrejöttét segítik.

Szívesen fogadtok adományokat a szobor létrehozásához. Milyen szervezet égisze alatt történik az adományok gyűjtése?

A jótékonyságáról méltán ismert Porta Egyesület vette szárnyai alá a kezdeményezésünket, és nyitott Wass Albert bankszámlát (50800128-15550642), ahová várjuk az utalásokat. Örömmel jelenthetem, hogy a számla üzemel. K. Szabó Benedek bátyánktól megérkezett rá az első nagyobb summa, 100 ezer forint. Reméljük, még sokan követik Benedek bátyám jó példáját, és e módon is támogatják ügyünket. A Porta, mint közhasznú egyesület, kérésre igazolást is ad a céges támogatóknak.

Milyen további terveitek vannak? Mit szeretnél üzenni Kecskemét lakosságának? 

Simon Balázs jóvoltából elkészült az Adjátok vissza a hegyeimet! című zenés irodalmi megemlékezés DVD-je, amit a kecskeméti Cifrapalotában 2017. június 4-én rögzített. A DVD-ért adott összegeket Balázs felajánlja a kecskeméti Wass Albert emlékműre. Várjuk azok jelentkezését, akik szívesen meghallgatják a műsort, és azokét is, akik más fontos elfoglaltságuk miatt nem tudtak eljönni. Most pótolhatják, és ezzel is támogathatják ügyünket.

Olvasókört szervezünk. Facebook-on már létrehoztam a Hírös Olwassókört, és július 7-én megtartjuk az első összejövetelünket is. Ide várjuk azokat, akik már ismerik, és szívesen ismertetik Wass Albert műveit. A körbe örömmel fogadjuk azok jelentkezését is, akik az olvasásokon túl az előadásokban, az emlékmű létrehozásában és a gyűjtésben is tevékenykedni óhajtanak. Mindenkinek a tanácsát, segítségét, adományát kérjük.

Keresünk továbbá olyan nyitott közösségeket Kecskeméten és környékén, akik szívesen hallgatnak zenés irodalmi műsort, előadást Wass Albert műveiből, és szívük mellett a pénztárcáikat is megnyitják.

 

Köszönöm szépen az interjút! A Montázsmagazin mindenkor segít abban, hogy híreiteket, kéréseiteket eljuttatja az olvasók, a lakosság felé.

Mi is köszönjük az önzetlen és nagylelkű segítségeteket, a híradást, a lehetőséget.

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

Csernus Lajossal, a Hírös Rovókör vezetőjével egy évvel ezelőtt készült interjú a Montázsmagazinban, akkor a Wass Albert tiszteletére rendezett olWASSunk Együtt felolvasó napról adtunk hírt. Az interjú ITT olvasható.