Érdekességek a magyar nyelv szókészletéből – “Szótárat lapozgatok. Van-e a szótárnál gazdagabb, élőbb, lelkesebb valami? Benne van nyelvünk összes szava. Benne van a virágok, ásványok, rovarok, háziállatok és fenevadak, a szerszámok, a közlekedési eszközök és fölszerelések, a fegyverek és hangszerek, a mesterségek, a testrészek és a nyavalyák neve… Benne van a múltam, a jelenem és a jövendőm. Benne van az életem.” (Kosztolányi)

a magyar nyelv

Lőrincze Lajos nyelvész – Fotó: joreggelt.blogstar.hu

A magyar szavakon keresztül megszólítanak a nyelvrokonok, Ázsia és Európa népei. Ott vannak a szemedben (sem, sin, selme, silm).

Milyen gazdag a magyar nyelv!

Vegyünk egy példát: SZÉK. Azt gondoljuk, egy jelentése van…, pedig lehet szószék, szövőszék, faragószék, mészárszék, árnyékszék, iskolaszék.

Másik lehetőség a képzés és a más-más szövegkörnyezet, szituáció. Legyen a példa a SZÓ. Ismerősek: szó szerint; szóról szóra; szaván fog valakit; szóba elegyedik; szót kér; megtartja a szavát; nincs rá szó; DE: ágyúszó, harangszó is lehet, sőt szófogadó, de szószegő is.

A szótározott magyar szavak száma fél évszázaddal ezelőtt: 60 000
Magyar értelmező kéziszótár (2003.) 75 000. Ebből 15 000 állandósult szókapcsolat.
Földrajzi nevek csak Magyarországon: 600 000 (becsült szám)
Számos magyar szó oda-vissza olvasható. Pl.: bab, báb, búb, görög, soros stb…
Sok az ikerszó: ripsz-ropsz, csikicsuki, tiktak, cókmók, csigabiga, csecsbecse, icipici…
Magas és mély alak is használatos: tejföl-tejfel, zsemle-zsömle, libeg-lobog…

A rokon értelmű szavak gazdagsága Gárdonyit is foglalkoztatta. Az „alkoholt iszik” kifejezésre több mint 40 szót gyűjtött össze. Ebből mutatóba néhány : a csizmájában sem szereti a vizet; elinná Krisztus köntösét is, gyakran látja a korsó fenekét; inkább az olvasóját, mint a korsóját felejti otthon; iszik, mint a kefekötő; a kancsó a legjobb komája.

Jókai egyik írásában megállapítja, hogy az arab nyelvben több mint 50 kifejezés van a „kard” szóra. Keresni kezd a szótárakban, s összegyűjt a „verekedés” kifejezésre 100 magyar szót . ”S mondja aztán valaki, hogy a magyar nyelv nem elég gazdag.”(Jókai) Legérdekesebbek „csemegének”: viaskodni; eldöngetni; elpáholni; elcsépelni; kiporolni; főbe teremteni; megnyakalni; odasózni; ellazsnakolni.

A nyelvek, amelyek másokkal érintkeznek, átvesznek és átadnak szavakat. A magyar nyelvbe a latin, a szláv és a német nyelvből került be a legtöbb szó. Inkább átvevők, mintsem átadók vagyunk. Nagyon színes a paletta! Nézzük csak:
– KUN: balta; bicska; csákány; komondor;
– SZLÁV: palota; bekecs; galuska; harisnya; (Kb.500 szó)
– NÉMET: herceg; bognár; sparhelt; (kb.:400 szó)
– LATIN: mise; pápa; nóta (kb.:200 szó)

Kosztolányi szerint (1933) a legszebb 10 magyar szó: láng; gyöngy; anya; ősz; szűz; kard; csók; vér; szív; sír.
Míg a Füles c. újság pályázata szerint 1962-ben: szerelem; béke; szeretet; szabadság; szellő; édesanya; haza; szív; élet, csillag és tavasz /holtverseny/
A legújabb kor szavai 2008-as felmérés szerint: bankpont; csipkártya; digitalizálás; fejvadász; gyűlöletbeszéd; kockahas; logó; soppingol; szingli; vonalkód.

Gondolom, abban egyetértünk, hogy ezekre a kifejezésekre egyelőre nincs anyanyelvünkben megfelelő magyar szó, de ezek a szavak szárazzá teszik a nyelvet, elvész a jó magyar zamata .

a magyar nyelv

A kép a magyar beszédművelési mozgalom történetét bemutató kiállításon készült A Magyar Nyelv Múzeumában. Fotó: Nagy Zoltán

 

Forrás: A Magyar Nyelv Múzeuma

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

Kapcsolódó cikkünk:

A magyar nyelv napja – November 13.

 

Hozzászólások