A napokban emlékeztek meg a II. világháború kirobbantásáért és a különböző népirtásokért felelős személyeket elítélő nürnbergi per kezdetének 70. évfordulójáról. Az eljárásról a történészek már számos vitát folytattak. A világháborút követő évek átlagembere számára az eljárás fontos üzenetet hordozott, mégpedig azt, hogy a legnagyobb hatalmú diktátorok és csatlósaik sem tehetnek meg mindent következmények nélkül.

nurnbergi_per2

A nürnbergi per tárgyalásainak helyszíne

 

Sajnos nem minden bűnös került vád alá, mivel az eljárás kezdetét nem érhették meg. Hitler, Goebbels a nagy hiányzók közé tartozott. Sajnálatos, hogy Olaszországban Mussolinit sem állították szabályos bírósági eljárás elé. A sztálini Szovjetunió bűnözői pedig, akiknek tevőleges segítsége nélkül a világháború nem kezdődhetett volna el, szinte Grál lovaggá emelkedve a vád képviselőivé váltak. Nürnbergben az 1945 novemberétől egy éven át húzódó bírósági tárgyalás helyszínén egy múzeum emlékezteti a látogatókat az egykori eljárásra. A kiállítás a tárgyalóteremben kezdődik, ahol filmrészleteket tekinthetünk meg a tárgyalásokról.

nurnbergi_per4

Ennyi maradt a tárgyalóterem eredeti berendezéséből

 

A második emeleti kiállítótér több kisebb részre bomlik, ahol a tárgyalásokkal kapcsolatos gyakorlati és történeti kérdéseket elemzik. Előbbiek között szerepelnek a bírák, a foglyok és az újságírók elhelyezésével kapcsolatos kérdések. Utóbbiak között pedig olyan szempontokat kell megemlítenünk, mint például az eljárás jogi alapjainak tisztázása, az, hogy kik ellen milyen vádpontok alapján kezdeményezhető eljárás, illetve hogy mely eljárásjog képezze a tárgyalások alapját (kontinentális vagy angolszász jog, ez utóbbi mellett döntöttek). A vád és a védelem stratégiáját, a büntetések mértékét és az elítéltek későbbi sorsát szintén külön részlegek ismertetik. Végezetül kitekintést nyerünk a nemzetközi jog és a Hágai Törvényszék fejlődésére.
A frankföldi városba látogatóknak feltétlenül érdemes néhány órát eltölteniük az emlékhelyen.

Schramek László

Hozzászólások