Hétfőtől vasárnapig Állatszeretet Fesztivál lesz az Állatkertben, rengeteg programmal, látnivalóval, számos partnerszervezet részvételével. Látványos állatbemutatók, színpadi programok, kézműves játszóház és vetélkedő is lesz, és lehetőség nyílik az Állatkert állatmentő tevékenységének megismerésére is.

 

Október 1-től 7-ig, azaz hétfőtől vasárnapig tart az Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseménysorozat apropója, hogy az állatbarátok világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként számon tartott Assisi Szent Ferenc napján tartják az állatok világnapját. A világnapról az Állatkert évtizedek óta rendre megemlékezik, de az elmúlt években az eredetileg egynapos eseményt hétfőtől vasárnapig tartó programsorozattá bővítették ki. Az Állatszeretet Fesztivál elnevezés egyben egy másik hagyományt is felelevenít, ugyanis a két világháború közötti időszakban az Állatkertben minden évben megtartották az „állat- és növényszeretet napját”. Az elsőt éppen kilencven éve, 1922-ben rendezték meg, az utolsót pedig a második világháború előestéjén.

 

A hét napon át tartó fesztivál során az Állatkert programok sokaságával várja az érdeklődőket. Hétfőtől péntekig például „Mentőexpedíció” címmel több állomásos vetélkedőt tartanak a tanulmányi csoportoknak, hogy a gyerekek jobban megismerhessék az Állatkertben látható veszélyeztetett élőlényeket. A Nagy-tó partján, a Pálmaház szomszédságában az Állatkert által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány állomáshelyén az intézményben végzett állatmentő tevékenység titkaiba pillanthatnak bele a látogatók. A Varázshegy belsejében működik majd az EAZA kampánystand, ahol az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének a délkelet-ázsiai élővilág védelmét szolgáló kampányával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.  A perzsa leopárdok mellett kreatív kézműves játszóház teszi teljessé a programot. Természetesen az állatbemutatók, látványetetések és egyéb, a  nyári szezonból ismert állatkerti programok is teljes kapacitással üzemelnek, mi több, a két hétvégi napon színpadi fellépők is lesznek a Varázshegy belsejében. Lesz bábelőadás, sőt, szombaton Kovácsovics Fruzsina játékos családi koncertjén is részt vehetnek a látogatók.

A rendezvényen több partnerszervezet is részt vesz: a Greenpeace Magyarország a tengeri élővilág pusztulásáról szóló fotókból állít ki egy tárlatra valót a Nagy-tó japánkerti oldalánál, a Madagaszkár ház és az állatsimogató térségében pedig a magyarországi állatvédő szervezetek mutatkoznak be. A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének standja a Pálmaház mellett lesz, s ugyanitt lehet majd megismerkedni a Duna-Ipoly Nemzeti Park jóvoltából Budapest és tágabb környezete természeti értékeivel is.

 

Az Állatszeretet Fesztivál utolsó napján, október 7-én vasárnap kerül sor az állatkerti nevelőszülők napjára. Az Állatkert valamelyik lakóját jelképesen örökbefogadó állatbarátok számára szervezett hagyományos program idén jubilál, hiszen ilyen örökbefogadásra éppen húsz esztendeje van lehetőség a városligeti intézményben.

 

Forrás:www.zoobudapest.com

Hozzászólások