Sokan talán éppen most is arról álmodoznak, hogy ha magasabbak lehetnének, mennyivel csinosabban öltözhetnének. Akár úgy, mint a szupermodellek. Az előnyös megjelenés azonban sosem volt és lesz magasság kérdése. Az alacsony hölgyek testalkatuktól függetlenül lehetnek ugyanolyan csinosak, elegánsak, sportosak, vagy éppen szexik, mint a szupermodellek, színésznők, énekesnők. Sőt, utóbbiak közül nem egy híresség akad – Christina Aguilera, Salma Hayek, Madonna – akit a kivételesen alacsony termet sem gátolt soha az érvényesülésben.

alacsony vagyok

E hölgyek titka a nyilvánvaló tehetségen túl az a képesség, hogy már akkor tudták, mi áll jól nekik, amikor még nem volt a hátuk mögött stylistok egész sora. Persze mindannyiukat láttuk már divatkatasztrófaként megjelenni a vörös szőnyegen, de ez inkább felróható a túlbuzgó divattanácsadóknak. Nézzük, hogyan válhatnak az alacsony lányok, ha nem is a kifutó és a színpad, de a mindennapok sztárjaivá.

Az alacsony nő nem cuki!

Az első és legfontosabb tennivalónk, hogy eloszlatjuk azt a tévhitet, miszerint az alacsony termet cuki, illetve az ehhez az állításhoz kapcsolódó sztereotípiákat. A médiában körbejáró cikkek és posztok rendre arra apellálnak, hogy a kistermetű nők aranyosak, cukik, és ez mennyire jó, mert előnyt jelent számukra például a „férjvadászatban.”

Túl azon, hogy ez a kitétel meglehetősen idejétmúlt, egyáltalán nem PC. Az alacsony termet valóban felébresztheti a védelmező ösztönt, aminek jelentős szerepe van a párválasztásban is. De ha valóban csak ennyin múlna, egyetlen alacsony termetű hölgy sem lenne egyedülálló. A cukiságfaktor elleni küzdelemben szerencsére a divat hatékony támogatást nyújt az alacsony nők számára is.

Hogyan öltözködjön egy alacsony nő?

A testmagasság az egyik legmarkánsabb kritériuma a ruhaválasztásnak, és az alacsony hölgyek esetében van néhány tiltólistás ruhatípus. Ugyanakkor épp az alacsony termet az oka annak, ami miatt előkerülhet a gardróbból a tiltólistás ruhatípusokhoz bevethető szuperfegyver: a magassarkú!

A hétköznapi divat

Legyen szó bármilyen alkalomról, a magassarkú cipő az alacsony hölgyek legjobb barátja. Feltéve, ha bírja a lábuk. A hosszútávú magassarkú-viselés ugyanis nem tesz jót az ízületeknek. Az alacsony hölgyek azonban általában kisebb lábbal is rendelkeznek. Így a mentőöv, ami jelen esetben egy kényelmes balerina-, vagy törpesarkú cipő, gond nélkül elfér egy kézitáskában is. Így, ha kényelmetlenné válik a roppant csinos, bokapántos szandál, vagy körömcipő, csak egy kétperces kitérőre van szükség, és máris a kényelmesebb lábbeliben libbenhetnek tova.

 • Megfelelő mini szoknyával vagy slim fit farmerrel egy combcsizma is jó opció lehet. De érdemesebb kerülni a bokacsizmákat és a térdig érő változatokat, ugyanis ezek optikailag rövidítik a lábat.
 • Jó időben bármilyen rövidebb nyáriruha szóba jöhet. Akár követheti az alak vonalát is, és erről a molettebb hölgyeknek sem kell lemondaniuk. Sőt!
 • A bő lebernyegek, oversize fazonok abszolút kerülendők, hiszen az idomtalanság látszatát keltik. A vékony hölgyek szó szerint eltűnnek bennük. Egy alacsony, molett hölgy pedig éppen azzal kerülheti el a dundiság látszatát, ha egy csinos, széles, sötét tónusú övvel megmutatja, hogy igenis létezik a derékvonala.
 • A maxiruha sem a filigrán, sem a molett hölgyeknek nem javasolt, kivéve… nos igen, ha magassarkú cipőt húznak hozzá.
 • Van, aki nem a ruhához választ cipőt, hanem a cipőhöz ruhát. A már említett balerina cipőhöz, lapos talpú szandálhoz, papucshoz, saruhoz leginkább szűk fazonú hosszúnadrágot, vagy egyenes vonalú ruhát, szoknyát válasszanak.
 • Minden esetben kerüljék el a nagyméretű kiegészítőket, legyen az táska, sál, vagy bármilyen ékszer.
 • Nadrágok tekintetében kerülendő a straight, illetve a trapéz fazon, és ne vegyenek olyan nadrágot se, amiből a boka és a lábszár kilátszik, kivéve… igen, már megint a magassarkú cipő, -szandál vagy a -papucs.
 • Hűvösebb időben is hordhatnak nyugodtan miniruhát, ez esetben egy csinos, de szolid harisnyát érdemes alávenni. A mintás, virágos darabokkal, bármennyire is elnyerik a tetszésünket, a lerombolni kívánt cukiság sztereotípiára erősítenek rá.

Szűk körű társasági esemény

Egy egész könyvet meg lehetne tölteni azzal, hogy milyen alapvető dresscode szabályok vonatkoznak a kisebb létszámú, vagy zártkörű társasági eseményekre, például esküvőre, vendégségbe. De ma már sok esetben elég, ha néhány alapszabályt betartunk.
 • Ha a meghívó jelöli a dresscode-ot, akkor attól eltérni bizony illetlenség.
 • Ha nincs dresscode, akkor se vegyünk feketét, fehéret, pirosat, kockásat, pöttyöset, kihívóan rövidet, se mélyen dekoltáltat. Hátul dekoltáltat sem!

alacsony vagyok

Akkor mégis milyen ruhába bújhat egy alacsony hölgy, ha vendégségbe hívják?

 • Kerülje a vad neon színeket és a hatalmas mintákat.
 • Egy koktélruha jó választás, ami az esemény okán nem lehet mini, de ne is érjen térd alá (optikailag rövidít).
 • A fázósabbak csinos kosztümkabátot vegyenek a szoknyához, vagy nadrághoz, de választhatnak egyenesen komplét is. (Egybeszabott női ruha blézerrel.)
 • A társasági eseményeken magassarkú cipő az illő viselet, de ha nem szeretnénk egész este abban álldogálni, akkor a mentőcipő ezúttal ne balerina cipő legyen, ugyanis azt nem illik ilyenkor viselni. Egy alacsony, mégis kényelmes magasságú cipősarok is megmentheti az estét, és az eleganciánkat sem rombolja porig.

Amikor előkerülhet a fekete estélyi

A kiemelt, rangos társasági események – például a békeidőket idéző jogászbál, az Operagála, Szilveszteri bál, Újévi koncert –  megkívánják a hagyományos és klasszikus eleganciát. Itt nincs helye sem a lezser, sem a sportos, sem az üdítően virágmintás nyári ruháknak. Farmerben pedig eleve be sem engednek.

Az alacsony nő ideillő ruhatára:

 • A klasszikus fekete estélyi ruha, ujjatlan vagy háromnegyedes ujjal
 • A dekoltázs főként a teltkeblű vagy molett alkatú alacsony hölgyek esetében inkább legyen V-alakú. A kerek dekoltázs abszolút kerülendő.
 • A karcsúbb vagy egyenesen vékony alacsony hölgyek négyzetes, vagy trapézalakú dekoltázst válasszanak inkább.
 • A vállnélküli ruha nem igazán előnyös, de egy csipkeboleró sokat lendít a megjelenésen.
 • Az asszimetrikus is lehet elegáns, de itt is törekedjünk az egyszerű, letisztult vonalvezetésre.
 • Az alacsony hölgyek kerüljék a földet seprő uszályokat, a hatalmas masnikat, zsabó és toll tarkította szetteket. Ahogy a puffos vagy sonkaujjat és az abroncsos harangszoknyát is. Hacsak nem jelmezbálba készülnek.
 • Apró méretű, finoman kidolgozott kiegészítőkkel bármilyen egyszerű, letisztult vonalú kisestélyi vagy nagyestélyi eleganciája emelhető.

Alacsonynak lenni tehát egyszerűen egy fizikai paraméter, aminek nincs köze se a mentális képességekhez, se a lelki alkathoz. Maximum azt határozza meg, hogy milyen ruhát választunk.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

 

Hozzászólások