Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy az igazgyöngy egy apró kis porszem, ami az évek alatt csodálatos ékszerré fejlődik egy élőlény védelmében. Hiszen ez az egyetlen drágakő, ami élőlényben, annak a közreműködésével keletkezik. Talán épp ettől olyan különleges és értékes. Lássunk néhány tényt az igazgyöngyökről, amit csak azok tudnak, akiket tényleg magával ragadott e csodás ékszerek világa.

Mivel a természetben háborítatlanul tenyésző igazgyöngy meglehetősen ritka, így a japán származású Mikimoto Kökichi kidolgozott egy módszert, amivel emberi közreműködéssel és felügyelettel állíthatnak elő egy ugyanolyan értékes tenyésztett gyöngyöt. Ebből az elsőt 1893. július 11-én sikerült kitenyésztenie.

Hogy lássuk, mennyire nagy népszerűségnek örvend az igazgyöngy, a magyar Szent Koronát 24 borsónyi nagyságú és 204 kis gyöngy díszíti. Az idáig ismert legnagyobb igazgyöngy hossza 50 mm, kerülete 83 mm, tömege 90 gramm. Ezt a Hope névre hallgató gyöngyöt Londonban őrzik, és körte alakja van.

Már az ókori rómaiak is ismerték az igazgyöngyöt. Gyógyhatást és misztikus erőt tulajdonítottak neki, így lehetőség szerint a ruhájukba is varrtak belőle, sőt, az asszonyok a párnájuk alá is tettek a nyugodt álom érdekében. Az ókori Rómában a gyöngyből készült ékszer a társadalmi helyzetet is jelképezte, ezért az ilyen jellegű gyöngyékszert csak azok viselhették, akik a társadalmi ranglétra egy bizonyos szintje fölött álltak, és megengedhették maguknak.

Az ókori egyiptomiaknál a temetkezésben is óriási szerepe volt a gyöngyöknek. Sokszor az elhunyttal együtt temették el az életében megszerzett gyöngyeit, hogy azokat használni tudja a túlvilágon is.

A középkorban a fiatal nemes lányok kedvelt ékszere volt, mert ezzel is kifejezték ártatlanságukat, hiszen a tisztaság és a szüzesség közismert szimbóluma a gyöngy. A katonák köreiben is népszerű talizmán volt, mert hittek szerencsehozó és gyógyító erejében.

A gyöngy az egyik legszebb szava a magyar nyelvnek. Kosztolányi szerint a tíz legszebb között van az anya, ősz és szűz szavunkkal együtt.
Grace Kelly annyira rajongott a gyöngy ékszerért, hogy még a strandon is viselte. Ez manapság nem igazán lenne megoldható, hiszen egy ilyen szép és elegáns ékszer rengeteg embernek szemet szúrna, ami nem feltétlenül válna előnyünkre.

A gyöngy kiemelkedő értéke már a XX. század elején sem volt titok. Például 1917-ben Pierre Cartier ékszerész, a mára ikonikussá vált New York-i Fifth Avenue-i boltját egy kétsoros igazgyöngy sornak köszönheti (128 kerek, fehér szemből állt), amit a bolt tulajdonjogáért cserébe adott.

A teklagyöngy ismeretét Gabrielle Channel-nek köszönhetjük, aki anélkül akart sikkesen kinézni, hogy méregdrágán vásárolna egy csodálatos igazgyöngy nyakéket.

A gyöngyök súlyát nem a hagyományos értelemben vett grammban mérik, hanem az úgynevezett grain-ben. 1 grain az 0,065 grammnak felel meg.

A fentiek ismeretében talán mindenki megérti, hogy nem csak az 5S (shine, shape, shade, surface, size) a lényeg, hanem minden gyöngy egyedi és a maga valójában csodálatos.

 

 

Hozzászólások