Manapság egyre több cég figyel arra, hogy környezettudatos projekteket támogasson, egyre több vállalat tűzi zászlajára a „zöld” kifejezést. Állami és magán nagyvállalatok adnak tippeket arra, hogy családunkkal, munkatársainkkal mi hogyan tehetünk egy szebb jövőért.

A tanácsok

Ezek a tanácsok általában olyan, az egész háztartásunkra kiterjedő pontokat ragadnak meg, amelyek mindennapjainkban jelen vannak, és viszonylag könnyedén megvalósíthatóak, tehát „Húzd ki a nem használt telefontöltőt az áramforrásból, vagy fürdés helyett zuhanyozz.” típusú tanácsok fogalmazódnak meg részükről. Ha ezekből a tanácsokból legalább párat megvalósítunk, akkor már mi is tettünk valamit bolygónk jövőjéért.

Ha többet akarunk tenni

Azonban, ha ennél is többet akarunk tenni egy egészségesebb életért, akkor már a mindennapi életünkben egy olyan tudatos váltásra van szükség, amelyet egyik napról a másikra nem könnyű megszokni. Egy zero waste háztartáshoz gyökeresen meg kell változtatnunk a bevásárlási szokásainkat, vagy ahhoz, hogy lecseréljük az autónkat biciklire a mindennapos munkába járás során, komoly elszántságra van szükség.

Ha valóban többet akarunk tenni

Amennyiben tényleg kisebb ökológiai lábnyomot szeretnék hagyni magunk után a bolygó érdekében, akkor az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy csökkentjük a fogyasztásunkat, így kevesebb hulladékot is termelünk, hiszen kevesebb élelmiszer, ruha után kevesebb műanyag, doboz vagy csomagolópapír kerül a kukába. Ezt úgy tudjuk a leghatékonyabban kivitelezni, ha tudatos vásárlóként csak azt vesszük meg, amire tényleg szükségünk van. Tartózkodjunk az impulzusvásárlásoktól!

Szelektív hulladékgyűjtés és ivóvíz

Ha a következő két nagyon fontos lépést még meg tudjuk tenni, akkor máris minden nap nyugodtabban hajthatjuk párnánkra a fejünket. Az egyik, hogy szelektíven gyűjtsük a szemetet, hiszen – sokan ezt nem tudják – a legtöbb hulladék újrahasznosítható, ha megfelelő körülmények között tároljuk őket. A másik, hogy mondjunk le a palackozott vízről, és jó minőségű csapvizet vagy szűrőberendezéssel megtisztított vizet válasszunk. Így nem keletkezik utánunk számtalan lebomlani képtelen PET palack.

Ritka alkalmak, maximális odafigyelés

Érdemes azokra a tanácsokra is odafigyelni, amelyek esetleg nem a mindennapos tevékenységeinket veszik célba, de mégis meghatározóak a környezettudatosság szempontjából. Ilyen például, ha nagytakarítások alkalmával nem erős vegyszereket használunk, hanem kíméletes tisztítószerekre váltunk. Az ecet, a szódabikarbóna vagy mosószóda ugyanolyan hatékonyan tisztítanak, mint a boltokban több ezer forintért megvásárolható vegyszerek.
Vagy ajándékozáskor saját csomagolópapírt vagy erős anyagból készült, az ajándékozás után is sok mindenre használható papírtáskát választunk.

Nézz körül a PromoPrint.hu-nál, és válaszd cégvezetőként a legjobb logós ajándékot úgy, hogy közben a környezetnek sem okozol nagy károkat!