Bár a kávészemeket és azok felfedezését számtalan legenda övezi, ami bizonyos, hogy az élénkítő barna babszemek az arab világból kerültek be Európába, mivel az arabok fogyasztottak kávét először és kezdtek kereskedni vele világszerte. Egyes vélemények szerint azért terjedhetett el olyan gyorsan a Közel-Keleten, mert a muszlimok a tiltott alkohol helyett itták. A XV. században még csak Jemen környékén voltak kávéültetvények, a XVI. századra azonban már Perzsiában, Egyiptomban és Törökországban is elterjedt. A kávézás kultúrája Európa-szerte VIII. Kelemen pápának köszönhető, aki szenvedélyesen szerette a „sátán italának” tekintett „fekete levet”, így zöld utat adott a kávé terjesztésének.

Az első kávéházat Isztambulban (akkor még Konstantinápoly) jegyezték a XV. században. A kávét és a kávézás fontosságát kellően példázza a következő tény: a török nők jogosan válhattak el férjüktől, ha az nem látta el őket elegendő kávéval. Az erős török kávét már akkor sem szűrték át, feketén, cukor és tej nélkül fogyasztották.

alt

A kávé elkészítésének azóta számtalan módszere látott napvilágot, napjainkban a legkülönbözőbb fűszerekkel és szörpökkel ízesítik. Az eredetileg élénkítő hatású italt ma már pusztán az íze miatt is sokan kedvelik, fogyasztása globálisan elterjedt. Emiatt üzleti jelentősége is folyamatosan növekszik, a világgazdaság második legfontosabb terméke. Fontossága egyenrangú a gabonáéval annak ellenére, hogy a kávé nem alapélelmiszer. Értéke és pályafutása töretlen, amióta világ a világ.

Induló sorozatunkban egyéb érdekességeket is megtudhatsz a kávékultúráról, világi és magyarországi kávéházakról és a legizgalmasabb kávéfajtákról, amiket akár otthon is elkészíthetsz!

Á.O.

2013. november 19.

Hozzászólások