A “Pozitív megerősítések kártyák gyerekeknek” nevű ötlet Bagdi Bella életmódfejlesztő énekesnőtől származik. Bellával 2012-ben egy koncertjén találkoztam először. Annyira nagy hatással volt rám a személyisége, hogy még abban az évben részt vettem egyik táborában. Rajzosként az akvarell színes ceruza készletemet is magammal vittem, amellyel telerajzoltam minden résztvevőnek a borítékját színes motívumokkal. Bella ránézett a színes rajzocskákra és azt mondta: Csináljunk ilyen rajzokból kártyákat gyerekeknek! Így kezdődött!

Hogyan zajlott az alkotói folyamat? Segítettek-e a gyerekek ebben a munkában, vagy az alkotások teljes egészében a te nevedhez fűződnek?

Inspirációként pozitív jelentésű feliratokat, mondatokat kaptam. A hozzájuk kapcsolódó képek a nyári szünetben készültek. Kellett ehhez a szünet adta nyugalom. Ugyanis az alkotói folyamat egyben egy belső utazás is volt vissza a gyermeki énemhez, amelyből színes, egyszerű, letisztult, mosolygós rajzok születtek.

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontosak életünkben a dicséretek, a megerősítés, a pozitív visszajelzések. Felnőtteknél is, de a gyerekeknél különösen. Amikor a kártyákat készítetted, bizonyára tesztelted a tanulóid között annak hatását. Mit vettél észre? Milyen érzelmeket hoztak felszínre a pozitív kisugárzású alkotásaid a gyerekekben?

Nagyon fontosnak tartom, hogyan gondolkodunk magunkról és a világról. Saját tapasztalatom is, és a gyerekeken is azt látom, mennyire nem mindegy, hogyan állunk hozzá a kihívásokhoz, egyáltalán az életünkhöz. Őszi szünetben ellátogattunk a Madarász utcai Gyermekkórházba. Ez a találkozás az ottani gyerekekkel megerősített abban, hogy mennyire fontos a pozitív gondolkodás.

Van-e a kártyák között olyan, amelyik különösen kedves a számodra?

Minden kártyához fűződik valami kedves dolog. A kedvencem mégis az “Értékes vagyok!” kártya, amelyről sok olyan ember jut eszembe, akik nagyon fontosak nekem. A családom, a barátnőim, a sok kedves ismerős és az én kis múzsám, Dávid, akiről a kisfiú alakját rajzoltam, Max Lucado értékes meséjével bezárólag!

Az iskolai tanrendbe hogyan tudod beilleszteni ezt a kártyajátékot?

Osztályfőnöki órán és erkölcstan órán is játszottunk már a kártyákkal. De a gyerekek nem csak játszanak vele, hanem a kártyához kapcsolódóan mondanak egy-egy példát, amikor ők kitartóak, szeretni valóak vagy éppen kreatívak voltak.

Hogyan fogadták munkatársaid a kártyajáték létrejöttét? Tudsz-e róla, vajon alkalmazzák-e a napi munkájuk során?

Munkatársaim gratuláltak a kártyákhoz, és mióta Bella az iskolánkban adott koncertet, azóta még sűrűbben hallgatjuk a dalait. Nagyon hálás vagyok Bagdi Bellának ezért a lehetőségért, mert megerősített abban, hogy ezen az úton haladjak tovább.

Kedves Xénia! Agyonhajszolt, stresszes világunkban nagyon fontos a pozitív gondolkodás megalapozása már gyermekkorban. Gratulálok a kártyákon lévő, pozitív életérzést sugárzó alkotásaidhoz. Kívánom, hogy nagy sikerrel alkalmazd őket tanári munkád során!

Almási Zsuzsanna

2013. november 19.

Hozzászólások