A Tánc világnapja alkalmából tehetséges fiatal táncosokkal beszélgettem. Első beszélgetőtársam Nagy Rebeka, a Katona József Gimnázium 9. c osztályos tanulója

Milyen táncot jársz? Mi jellemző rá?

Show táncot tanulok. Ez a tánc sokféle táncstílust foglal magába. Tanulunk szambát, rock and rollt, charlestont, stepet, jazzt, a keringő alaplépéseit, modern táncot, hipp-hoppot stb.  Emellett  a klasszikus balett alapjait is el kellett sajátítanunk és még nagyon sok akrobatikus elemet is. A show tánc általában valamilyen történetet dolgoz fel, ami lehet lírai, humoros vagy akár tragikus is. A koreográfia során törekedni kell minél több látványos lépéskombináció, ugrás, forgás, emelés alkalmazására. Ehhez lehet használni kisebb eszközöket, kellékeket. Ezeknek az eszközöknek és a fellépő ruháknak összhangban kell lenniük a koreográfiával. Lehet szóló, duó, kisformáció és nagyformáció.

Mióta foglalkozol tánccal?

3 éves koromban írattak be szüleim a Grapevine Show Dance Club nevű tánciskolába, ahová azóta is járok.  Elég mozgékony kislány voltam, ezért kerestek nekem valamit, ahol a fölösleges energiámat levezethetem. Először túl picinek gondolt a tánciskola vezetője, de szerencsére adott egy esélyt. Remélem, azóta sem bánta meg. A Grapevine  Show Dance Club 1993 óta működik, jelenleg Kecskeméten az Irinyi utca 17 sz. alatt található. A kicsiktől a felnőttekig bármelyik korosztály megtalálható.  Én jelenleg a „felnőtt club” -ba járok. Ebbe a csoportba 14 éves kor után lehet kerülni.

Ki az egyesület vezetője?

A tánciskola vezetője Huszár Ildikó, mindenki Pötyije. 1994-ben és 1995-ben show tánc Világbajnokságot, Világkupát és Európa Bajnokságot is nyertek. Négygyermekes családanya, aki a család és a tánciskola vezetése mellett végezte el a Magyar Táncművészeti Főiskola divattánc szakát, ahol 2009-ben diplomázott. A tánciskolában számos csoport edzője is. Fellépéseket szervez, versenyekre készít fel bennünket, új koreográfiákat talál ki.

Mi mindent köszönhetsz Huszár Ildikónak?

Hogy mit köszönhetek Pötyinek? Amit a táncban elértem, szinte mindent. Nem csak a táncelemekre és a mozgás szeretetére tanított meg minket. Megtanultuk tőle a kitartást, az alkalmazkodást, a küzdést. Ő egy személyben az edzőnk, de ha kell, az „anyukánk”, és ha arra van szükség, akkor a barátnőnk.

Hetente mennyi időt töltesz tánccal? Mikor vannak a próbáid?

Változó, hogy mennyi edzés vagy próba van egy héten. Ez attól is függ, hogy lesz-e valamilyen verseny vagy fellépés. Ami állandó, az a kedd, csütörtök és péntek este.  Szeptember óta swinget is tanulok, ezek az edzések szombat reggel 9-től vannak. Versenyek és fellépések előtt sokkal több próba van.

Milyen fellépéseitek vannak az év során?

Minden évben két alkalommal, februárban és májusban van a tánciskolának félévzáró illetve évzáró műsora. Sokszor hétvégeken, de néha hét közben is vannak fellépések Kecskeméten, vidékre is hívnak bennünket különböző rendezvényekre. Minden évben a Tánc világnapja alkalmából Pötyi megszervezi a Kecskeméti Showtáncversenyt. Két héttel ezelőtt Győrben volt egy verseny, ahol szólóban 2.,  duóban 1.,  kisformációban pedig 3., helyezést értünk el, és ezzel mindhárom kategóriában bejutottunk  egy  június végén Veszprémben megrendezendő Showtánc Világbajnokságra .Nagyon várom már, mert nemzetközi versenyen még soha nem voltam. Remélem, az idén sikerül bővítenem a díjaim számát egy VB-n szerzett kupával is.

Mit csinálsz a szabadidődben, ha van ilyen?

Sajnos, nagyon kevés szabadidőm van. Hetente kétszer a Katona József Gimnáziumban Orbán Edit tanárnőhöz járok színjátszó szakkörre. Nagyon szeretek színházba járni. Másfél éve kezdtem el egy számomra új sportot, a trickinget. Itt mindenféle akrobatikus elemeket tanulhatok és fejleszthetem ez irányú tudásomat. A nyáron több táborba is megyek: tánctábor, tricking tábor, akrobatika tábor, színjátszós tábor. Sajnos, az idén ki kell hagynom a szokásos cserkésztábort, de egy közös családi nyaralás azért belefér a nyárba.

Mit szeretsz a táncban? Miért meghatározó az életedben?

Tánc nélkül el sem tudnám már képzelni a napjaimat. Az az érzés, amikor a színpadon állok a rengeteg ember előtt, semmihez sem hasonlítható. Ilyenkor a mozdulataimon keresztül mondhatom el a közönségnek az érzéseimet. Ha megszólal a zene, számomra már csak a ritmus és a tánc létezik. A taps az, ami visszahoz a valóságba.
A táncaim koreográfiáját általában én találom ki. Szeretek ezzel foglalkozni. Ha meghallok egy zenét, az gondolatokat és érzéseket ébreszt bennem, s a képzeletem azonnal mozgásokat próbál találni hozzá. A táncban talán az akrobatikát szeretem a legjobban. Ez az én stílusom, a szaltók , arábelek, bógnik, flikkek, forverszek  és más hasonló akrobatikus elemek.
Van egy idézet, ami nagyon tetszik nekem, és azt hiszem, tökéletesen szavakba önti azt, hogy mit is jelent nekem a tánc:

”A tánc játék…A tánc NEM játék…A tánc öröm…A tánc köszönet…A táncban NINCS köszönet…A tánc szerelem…A tánc csalódás…A tánc pokol…A tánc mennyország…A tánc AZ Élet…Életünk A tánc.”

Mik a terveid a tánccal? Mennyiben lesz a jövőd része?

Biztos, hogy a tánc mindig szerepet fog játszani az életemben. A Színház és Filmművészeti Egyetemre szeretnék majd jelentkezni az érettségi után, színművész szakra. Így valamennyire biztosan jelen lesz az életemben és a hivatásomban a tánc, de mégsem kizárólag csak ezzel szeretnék foglalkozni.

Addig is megköszönöm a családomnak és a barátomnak a sok-sok türelmet, támogatást és biztatást, nagyon hálás vagyok nekik ezért. Nagy szükségem lesz a türelmükre és a segítségükre életem következő szakaszában is.

 

Weninger Endréné

Hozzászólások