Kiemelte, hogy mindkét nemzet életében fontos a szabadság gondolata és az érte való küzdelem. Timothy Alan Betts, az amerikai nagykövetség követtanácsosa a két nemzet közötti bizalomnak tulajdonítja azt, hogy Amerika megőrizte a második világháború végén hozzájuk került koronát, majd visszajuttatta azt jogos tulajdonosának, a magyar államnak, a magyar népnek.

Királyi ereklyénk Európa egyik legrégebb óta használt, és a mai napig épségben megmaradt koronája. Csaknem ezeréves kalandos történelme során többször eltűnt, majd felbukkant. A tatárjárás elől IV. Béla király menekítette ki az országból Spalatóba (a m

ai Split).

A Szent Korona úgynevezett beavató korona, ami azt jelenti, hogy az uralkodó csak a koronázáson, a beiktatásakor viselte, egyébként koronaőrök őrizték. Rajtuk kívül csak a nádorispán érinthette, aki koronázáskor párnán a helyszínre vitte az ereklyét, meg az esztergomi hercegprímás-érsek, aki a király fejére helyezte a koronát. A Szent Korona nem csak egy muzeális érték, nem csak egy csodálatos tárgy, amelyet tisztelettel veszünk körül. Az egész magyarságot jelképezi, összefogja. Szent István király óta megmaradásunk szimbóluma.

A második világháború után nemzeti ereklyénk Ausztriában az Amerikai Egyesült Államok őrizetébe került. Visszaadását a magyar kormány nemzetközi fórumokon többször is szóvá tette. Végül a Szent Korona több mint három évtized után tért haza. Cyrus Vance, az USA külügyminisztere a Budapestre érkezett magyar Szent Koronát és a koronázási ékszereket 1978. január 6-án adta át Apró Antalnak, az Országgyűlés akkori elnökének a Parlamentben. Azóta e napon ünnepeljük a SZENT KORONA hazaérkezését.

Amerika Jimmy Carter elnök döntése alapján adta vissza a magyar nép önállóságának és függetlenségének a jelképét. Döntése nagy vitát váltott ki: ellenezték a kongresszusban és tiltakozott a magyar emigráció egy része is.

E sorok írója a Torontói Magyar Ház vendégeként a mosdóban bújt el, hogy ne kelljen aláírnia a tiltakozó petíciót a Szent Korona visszaadása ellen. Túl lelkesek voltak az emigráns magyarjaink, és féltették a kommunistáktól a koronázási ékszereket.

Végül Cyrus Vance külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a koronát nem az akkori rendszernek, hanem a magyar népnek adta vissza. Föl is kérték az MSZMP főtitkárát, Kádár Jánost, hogy maradjon távol az eseményektől.

A Szent Koronát a Magyar Nemzeti Múzeumban helyezték el, ahonnan az 1999. december 21-én elfogadott törvény értelmében 2000. január 1-jén ünnepélyes keretek között (a jogarral és az országalmával együtt) a Parlament kupolacsarnokába került, a nagyközönség itt is folyamatosan megtekintheti.

Weninger Endréné

Hozzászólások