Három napon át több mint háromszáz program követi egymást a BookCityMilano fesztiválon, amellyel Milánó a könyvek és főleg az olvasás fővárosává akar válni.

Umberto Eco olasz író nyitotta meg a vasárnapig tartó irodalmi fesztivált, amelyen szerzők és olvasók találkoznak egymással.

Az első alkalommal megrendezett BookCityMilano az olasz sajtó szerint nem számít hagyományos könyvkiállításnak és vásárnak, mivel a “kiadói termék helyett a tartalmat részesíti előnyben”.

A fesztivál központja a Castello Sforzesco kastélyban van, de a könyvek, írók és olvasók a legkülönbözőbb helyszíneken találkoznak egymással: az éjfélig nyitva tartó könyvesboltoktól és könyvtáraktól kezdve egészen a San Siro stadionig és a San Vittore börtönig, ahol szintén szerzők beszélnek műveikről.

Mások között Salman Rushdie indiai-brit író, az izraeli David Grossman, az amerikai Jeffrey Deaver és a chilei Luis Sepúlveda találkozik a milánói olvasókkal. Kedvenc olvasmányairól beszél Riccardo Muti karmester, és bemutatja új könyvét Mario Monti olasz kormányfő is.

Lombardia tartományban négyezer vállalkozás foglalkozik könyvkiadással, huszonötezer embernek adva munkát.

Forrás: MTI

2012. november 17.

Hozzászólások