„Az életben mindig új kapuk nyílnak. Mások meg bezárulnak. Örökre. (Arthur Hailey)

Elkezdődött a tavasz, pezsdülnek a kiskertek, ránk mosolyognak a virágok szirmai, vígan csattog a metszőolló a fákon. Kirándulhatunk is, gyönyörködve a természet megújuló szépségében. Fáradt izmainkat megpihentetjük a nap végén, ráadásként feltehetjük a koronát az estére egy remek film megnézésével.

 

joaquin-phoenix

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix az egyik kedvenc színészem, a zenei világból pedig szeretem Johnny Casht. Így remek párosítás a nyughatatlan (Walk the Line)/ című film, amely Johnny Cash életéről szól, megformálója pedig Joaquin Phoenix. A való életükben is sok hasonlatosság van: vallási gyökerek is, és mindketten elvesztették a testvérüket.

Joaquin Phoenix (1974. október 28.) – Puerto Ricó-i származású amerikai színész. Eredeti neve: Joaquin Rafael Bottom, pályája első éveiben azonban a Leaf (Lief) Phoenix nevet használta. Bátyja, River Phoenix halálát követően került az érdeklődés középpontjába, és tehetségének köszönhetően az új évezred egyik legismertebb sztárja lett. A színészet mellett kipróbálta magát más területeken is: videoklipeket rendezett a Ringside, a She Wants Revenge, a People In Planes, az Arckid, Albert Hammond Jr. és a Silversun Pickups számára, énekelt, továbbá producerként is igyekszik megvetni a lábát a szakmában. Élénk közéleti tevékenységet folytat, az állatvédelem egyik tengerentúli szószólója. Érdemes elolvasni a bővebb életrajzot ITT.

 

johnny-cash

Johnny Cash

Arkansasban született 1932. február 26-án, Tennessee-ben halt meg 2003. szeptember 12-én. Tizenegyszeres Grammy-díjas amerikai énekes, színész, dalszövegíró. Bővebb életrajza ITT olvasható.

A nyughatatlan – Walk the Line (amerikai életrajzi dráma, 136 perc, 2005.

Azokban az évtizedekben, amikor minden megváltozott, egy férfi, aki csak fekete ingben, fekete öltönyben lépett a közönség elé, aki a lázadást, a nyughatatlanságot jelképezte, a megfékezhetetlen új generáció hangja lett. Színre lépésével átformálta a rock’n’roll-t és vele az egész világot. Úgy hívták: Johnny Cash. Szedett gyapotot, árult háztartási eszközöket, szolgált a légierőnél, de mindig a törvényesség határán állt, mindig pattanásig feszülve, az összeomlás szélén élt.

 

walk_the_line

Walk the Line

1955-ben vézna gitáros sétált be a Sun lemezstúdió ajtaján. Ez a pillanat kitörölhetetlen nyomott hagyott az amerikai kultúrában. A gitáros akkordjai ritmusosan zötyögtek, mint a tehervonat, hangja pedig mély és sötét volt, akár az éjszaka. Erőt sugárzó, átható tekintetétől és énekétől libabőrős lett az ember. Dalai, melyek a szív fájdalmairól és az életben maradásról regéltek, merészek voltak és húsbavágóak, és nem hasonlítottak semmilyen addig hallott dalra. Ezen a napon kezdődött Johnny Cash karrierje, és ekkor lépett rá személyisége átalakulásának rögös útjára is.

 

nyughatatlan_paros

 

Ahogy karriert csinált, és lemezei milliós példányszámban keltek el, az alkohol és a kábítószer rabja lett. Szinte fel sem fogta, milyen magasra jutott, és milyen sokat veszíthetett. A korszak legnagyobbjai tűntek fel mellette: Jerry Lee Lewis, Elvis, Roy Orbison zenélt vele, ő azonban csak saját démonaival küzdött: tragikus gyerekkorával és reménytelen szerelmével, aki végül talán a nagy visszatéréshez is hozzásegíti őt.

 

johnny-cash-cover

 

Joaquin annyira azonosult a szereppel, hogy még a dalokat is ő maga énekelte lemezre. Pompás, tökéletes film. Erőt adhat az újrakezdéshez, megvidámíthat, hogy léteznek valódi érzelmek két ember között. A személyes nyomorúság, fájdalom elvezethet ahhoz, hogy a másik – nyomorúságban és szenvedésben lévő – ember felé megnyíljunk, segítsünk. Van, lehet megoldás a múltbéli fájdalmakra. A remek dalok pedig szárnyalnak velünk, ott vagyunk Johnnyval a színpadon, doboghatjuk az ütemet a Folsom Prison Blues hallatán.

A film ITT tekinthető meg.

 

Lakatos Ilona

Hozzászólások