Március 23-án a Cifrapalotában tettek látogatást a katolikus Szent György Népfőiskola hallgatói. Tárlatvezetéssel megtekintették a Piaristák Kecskeméten – 300 év a nevelés szolgálatában című jubileumi kiállítást.

 

nepfoiskolai1

 

A piaristák Kecskeméthez kötődő történetéről Székelyné Kőrösi Ilona történész főmuzeológus, a kiállítás egyik kurátora tartott vetítettképes előadást.

 

kalazanci_rajz

 

Bevezetésként a piarista rend létrehozásáról és a kegyes iskolák európai elterjedéséről szólt az előadó. A rend azért jött létre a 17. század elején, hogy ingyenes oktatást és keresztény nevelést nyújtson a tehetséges és érdeklődő, ám szegény fiúgyermekek számára. Az első ingyenes iskola Rómában kezdte meg működését.

 

kalazanci_szobor1

 

A rendalapító Kalazanci Szent József egész életét e misszió megvalósítására áldozta. A kegyes iskolák első tanítóját a művészeti alkotások könyvvel a kezében vagy gyerekekkel körülvéve ábrázolják. Kalazanci Szent József az iskolákat és a tanuló gyermekeket Mária, a Kegyes Iskolák Királynője oltalmába ajánlotta.

 

maria1

 

A jelenet a jubileumi kiállításon is látható, mégpedig azon az oltárképen, amely az 1950-ben elüldözött tatai piaristák plébániájáról került Kecskemétre 1952-ben. A kegyképek Máriát a koronát viselő gyermekkel, kék köpenyben ábrázolják, amelynek tartozéka a szüzességét jelképező arany csillag.

 

kohary1

 

A hallgatók megismerkedtek régi és újabb piarista címerekkel, amelyekben állandó motívum Mária nevéből az összefonódó A és M betűk, valamint az Isten Anyja szavak rövidítése.
A piaristák kecskeméti letelepedését Koháry István országbíró, Kecskemét egyik földesurának alapítványa tette lehetővé, nélküle ma nem ünnepelhetnénk a kecskeméti piarista iskola 300 éves jubileumát.

 

erdosi_emlektabla

 

Az előadó szólt az iskola működéséről, vonzáskörzetéről, a régi tantárgyakról, a színjátszásról és a cserkészetről is. A Kecskeméten működött híres piaristák közül többek között Erdősi Imre, “a branyiszkói hős” tevékenységét mutatta be.

Hozzászólások