A tavalyi kiemelkedően jó szereplés után a Fool Moon csapata idén is komoly esélyese a Dal című műsornak. Február 7-én, a harmadik elődöntőben mutatják be a fiúk a Back 2 Right című dalukat, amely az előző évi szakítós hangulat után idén az együttes vidámabb, dinamikusabb oldalát mutatja meg, és egy szerelem kialakulásáról szól.

fool moon a petofi radioban

A jó hangulatú koncertek alapja, hogy a színpadra lépés előtti időt vidáman töltsük el. Az őszinte jókedvet azonnal megérzi a közönség. A csapat és a közönség jókedve mellett fontos, hogy az emberekhez eljusson, amit éneklünk, ezért nem árt, ha színpadra lépés előtt a mikrofonunkban kicseréljük az elemet! Komolyra fordítva a szót, az a cappella nagyon érzékeny műfaj, ezért hosszú hangbeállást tartunk minden fellépés előtt, ahol minden dalba picit beleéneklünk, hogy kipróbáljuk, hogy az adott helyen hogy szól” – mondja Rácz Gergő, a Fool Moon egyik dalszerzője, megjelenésekért is felelős tagja, aki a stúdiómunkákba is besegít, és immár 10 éve erősíti a csapatot.

Kabalája egyik fiúnak sincs, viszont amit elengedhetetlennek tartanak, az a fellépések előtti nyugalom és összetartás, ahogy a csapat legfiatalabb tagja, a jazz-ének szakon diplomázott Mészáros Tamás mondja: „Nekem a színpadra lépés előtt szükségem van egy kis nyugalomra a backstage-ben. Csendesen elmerengek a gondolataimban, rákoncentrálok az estére. Számomra szintén fontos hogy koncert előtt együtt legyünk, erősíti a csapatjátékot, és ez megnyugtat.

Fool_moon1

A nemrég megjelent Kettesben jó című CD korongján egy különleges kép látható: egymást követő, görbülő ujjak. Ez a Fool Moon igazi közös kabalája, a koncertek, fellépések előtti „görbítés”, ami gyakran kiegészül valami vicces csatakiáltással is. Ahogy a csapat nevének kiötlője, a dalok stúdiómunkáiért felelős egyik alapító tag, a mostani versenydal szerzője, Molnár Gábor emlékszik:
A görbítést nekem egy Mikivel közös főiskolai tanár mutatta, hogy ők anno mindig koncert előtt így csináltak, mielőtt felmentek a színpadra. Ez nagyon megtetszett nekünk, kórustagként kezdtük ezt művelni, egyfajta színpadra lépés előtti utolsó, közös ráhangolódásként. Ha jól emlékszem, a szegedi Ifjú Zenebarátok Kórusában, és az ugyancsak szegedi Victoria Kamarakórusban is görbítettünk.

fool moon gorbites

Kevesen tudják, hogy a csapatnak van egy házi biológusa is, Wodala Barnabás ugyanis növénybiológusként doktorált és így is dolgozik Szegeden, mellette pedig ő a csapatban a konferanszié is, illetve a külföldi kapcsolattartó, hiszen a Fool Moon, mint az a cappella műfaj kitűnősége, számos külföldi fesztiválon, eseményen is szerepel.

A görbítésről eszembe jutott egy mókás anekdota, ami a Victoria Kamarakórussal esett meg egy spanyolországi turné alkalmával. Talán a görbítésnek is köszönhető – és nyilván a sok közös éneklésnek is – hogy a kórus tagjait összeköti egyfajta szellemi kapocs, amely révén a tagok szinte egyként lélegeznek, mozdulnak, énekelnek a színpadon. Hogy ez mennyire így van, arról szól ez az anekdota: az egyik turnéállomáson, csoportkép készítése közben kioldalaztam a helyemről, a kórus elé léptem, önjelölt karnagyként hangot adtam egy nagyon közismert kórusműhöz, majd megadtam a kezdő intést. A tömegpszichózis teljes sikerét élhettem át:  a kórus minden egyes tagja önkéntelenül énekelni kezdett! Erre én sem számítottam, és a meglepetéstől egyet hátra is léptem, majd pár ütem eléneklése után az egész csapat nevetésben tört ki.

Február 7-én, a Dal harmadik elődöntőjében is görbítéssel, vízzel, nyugalommal készül a csapat, és bíznak benne, hogy a Back 2 Right a zsűri és a közönség tetszését is elnyeri majd.

www.foolmoon.hu

A Fool Moon facebook oldala

Forrás: Arteregó Kft.

Hozzászólások