A Dúzsi pincészet roséi voltaképpen a véletlennek köszönhetik létrejöttüket. 1996-ban ugyanis túl kicsinek bizonyult az erjesztőtartály a leszüretelt szőlő mennyiségéhez, ekkor engedték le először a Kékfrankosból a mustot rosénak. Ezt követően annyira kedvelt lett a véletlenül született rosé ízvilága, hogy sorra érkeztek az elismerések. Ma már a rosé teszi ki a Dúzsi Pincészet forgalmának jelentős részét.

Június 21. és 29. között az Egykettő Fröccsliget vendégei Dúzsi Tamás új dizájnba öltöztetett „Roséim” hatos válogatását és ráadásként a Kékfrankos rosét kóstolhatják meg a pincészet képviselőinek szakszerű tolmácsolásában. A kísérletező kedvűek egy este akár mind a 6+1 rosét kipróbálhatják  – és nem is akármilyen étkek után!

Estéről estére ugyanis ismert bloggerhölgyek ragadnak fakanalat, hogy lecsóvariációjukkal elkápráztassák a vendégeket. A lecsó hagyományos magyar ételklasszikusnak számít, bár igazából a Balkán irányából indult felénk hódító útjára, a lecsó nevet mégis tőlünk ismeri a világ. A lecsó valójában egy zöldségragu, amelynek alapja mindenképpen vöröshagyma, zöldpaprika, és paradicsom, de kiegészíthető ízlés szerint tojással, rizzsel, kolbásszal, virslivel, szalonnával, és mással is.

Legismertebb talán a padlizsánnal és cukkinivel készülő francia változat, a ratatouille, de egyes vidékeken babbal, gombával vagy akár krumplival is gazdagítják. Komoly vita forrása a lecsókérdésben a fűszerpaprika használata is, van, aki ragaszkodik hozzá, mások szerint csak elrontja az ételt. Most itt az alkalom, hogy a zamatos rosék bűvöletében estéről estére más lecsót kóstoljon meg a betérő vendég!

Az Egykettő Fröccsliget heti programjában saját lecsójával mutatkozik be Bezselics Ildikó a Két cica konyhájából, Riedl Annamária, a Rozmaring és Csokoládé bloggere,  Vrábel Kriszta, a Dolce Vita Blog szerzője, a Nesze!szer bloggerei, Farkasházi Réka, az Anyakanyar egyik háziasszonya, és Házisáfrány Déri Szilvia. A hölgyek különleges lecsóreceptjeit az ízben legjobban illő rosé ajánlásával az Egykettő Fröccsliget web- és Facebook-oldalán publikáljuk majd.

A hőmérő higanyszála a napokban tartósan magasan marad, érdemes hát előre betervezni, hogy az estéket melyik szabadtéri programon töltve adózunk a nyár örömeinek. Június kihagyhatatlan színfoltjának ígérkezik az Egykettő Fröccsliget programja.

Bővebb információ, részletes program

Forrás: Arteregó Kft.

2013. június 19.

Hozzászólások