Az ünnepélyes keretek között megnyitott kiállítás díszvendége Melcher de Wind holland ötletgazda volt, aki kiemelte, Vincent van Gogh nagy álma volt, hogy egyszer az összes képét egy helyen láthassa a közönség.  Az évtizedek alatt ezek a képek szétszóródtak, megsérültek, eltűntek, ezzel az új digitális technikával azonban Van Gogh álma valóra vált. Ennyi művét még soha nem lehetett egy helyen megtekinteni.

A van Gogh által megálmodott világ – a digitális eljárásnak köszönhetően –  élő színekben tárul a nagyközönség elé, olyan színvilágban tekinthetők meg, amilyennek a festő megálmodta őket. A világhírű képek új dimenzióba emelésével egyedülálló és lenyűgöző
részletek bontakoznak ki a művekből. Ezzel a technikával mérföldkőhöz érkezett a kultúra, új út nyílott meg a művészet kedvelői előtt.

Ciprusok (1889)

A kiállítás egy részét alkotó különleges animációkat a látogatók speciális 3D-s szemüvegek segítségével térképezhetik fel. A technikának köszönhetően láthatóvá válik a posztimpresszionista művész játéka a fényekkel és perspektívával – miközben a képek összes apró részlete elénk tárul.
A csodálatos, élénk színekben pompázó művek és animációk a festő saját jegyzeteivel, illetve leveleivel kiegészítve izgalmas betekintést engednek különleges világába és az álmaiba.

Vincent van Gogh -ról

Mindössze tíz év alatt, 1880-tól az 1890-ben bekövetkezett haláláig tartó alkotói korszaka alatt születtek meg Vincent van Gogh világszerte ismert remekművei: változatos önarcképei és csendéletei, A művész szobája (1888), a Napraforgók ( 1887), a Ciprusok (1889), a Csillagos éj (1889), vagy a Hollók a gabonaföldek felett (1890) című festmények.

Az évtized első felében leginkább komor hangulatú képeket és csendéleteket festett, a nyomorban és kilátástalanságban élőket mutatta be sötét színárnyalatokkal. Jelentős változást hozott művészetében, amikor 1886-ban Párizsba költözött, ahol az impresszionista mesterektől megtanulta a világos színek használatát és azok felbontását – így a realista stílus barnás-szürkés színvilágát felváltotta a változatos színekkel játszó, az impresszionista alkotókra jellemző ecsetkezelés.

A festőnek élete folyamán kevés támogatója akadt. Ekkor még senki sem gondolta, hogy a 90-es években 82,5 millió dollárért adják el a világ második legdrágább képét, amelyet van Gogh festett.

Napraforgók (1888)

„Úgy érzem még így is jó vagyok valamire! Úgy érzem, van oka, hogy létezem! Tudom, hogy egészen más ember is lehetnék! Akkor lehetek hasznos, ha olyat csinálok, amihez értek. Biztosan van benne valami, de mégis mi?”

/Levél Theo van Goghnak, körülbelül 1880. június 22. és 24. között/   

További információ és jegyrendelés itt.

Forrás: VAM Design Center

2013. június 23.

Hozzászólások