A kiállított munkáik pedig lélegzetelállítóan szépek és értékesek voltak. Rendkívül sok türelem, ügyesség és főleg idő szükséges egy-egy darab elkészítéséhez.

Louise Senécal-lal, a Nemzetközi Vertcsipke Készítők Egyesületének elnök asszonyával angolul beszélgettünk, aki Kanadából érkezett. (Az egyesület angol nevének rövidítése: OIDFA, honlapja: www.oidfa.com)

Mi a foglalkozása, Louise?

Egy saját könyvelő cégem volt, majd az egyik legnagyobb egyetem pénzügyi menedzsere lettem Quibeckben.

Mikor találkozott a csipkeveréssel? Hogyan lett élete része?

1998-ban történt. Az új házunkba szerettem volna egy csipkefüggönyt. Vásárlás közben betévedtem egy üzletbe, ahol a vertcsipke készítéshez szükséges orsókat, párnákat és egyéb kellékeket árusították. Nagyon megtetszett a dolog, és bevásároltam belőlük. Arra gondoltam, hogy – ha előbb nem, majd nyugdíjas koromban – megtanulom, hogyan kell csipkét készíteni. De egy barátnőm felajánlotta a segítségét, és megmutatta az alapokat, én pedig viszonylag gyorsan elsajátítottam a csínját-bínját.

Hogyan lett ismert, sőt világhírű szaktekintély?

Fokozatosan. Előbb a közvetlen környezetemben találtam barátokat és munkatársakat, akikkel összejártunk dolgozni. Volt, hogy többen együtt készítettünk el egy nagyobb terítőt például. Bár ahhoz nagyon nagy koncentráció kell, hogy egymáshoz alkalmazkodva egyforma minőségű munkát adjunk ki a kezünkből. Mind szélesebb körben ismerkedtünk meg a kanadai csipkekészítéssel és készítőkkel, aztán elkalandoztunk külföldre is tapasztalatszerzésre. Minden második évben más-más országban rendezzük meg a nemzetközi kongresszusunkat (az előző Olaszországban volt, a következő Spanyolországban lesz), ahol nagyon sok tapasztalatra tehetünk szert.

Mely országokba jutott még el a csipkeverés révén, és mi a nemzetközi tapasztalata?

Érdekes, hogy például Japánban, Ausztráliában vagy éppen Amerika nyugati részén milyen sokan foglalkoznak csipkeveréssel. De figyelemreméltó az itt látható országok képviselőinek a kiállítása is, a lengyeleké, a cseheké, az oroszoké, az olaszoké. Az osztrák, a francia, a horvát és a Szerbiából érkezett kolléganők is már mind jó barátaink, hiszen más rendezvényeken is találkoztunk már. Nagyon hasznos egy ilyen nemzetközi találkozó, hiszen minden országnak megvan a maga specialitása, amelyet megtanulhatunk egymástól azáltal, hogy mindenki magával hozza a kiállításra érdemes legszebb portékáját. Kíváncsiak leszünk egymás kultúrájára, életmódjára, közelebb kerülünk egymáshoz ennek a gyönyörű tevékenységnek a kapcsán. Azt mondanám: ami a sportban az olimpia, az a csipkeverésben a nemzetközi találkozó. Békességet, harmóniát teremt közöttünk, egymás könnyebb megértését teszi lehetővé.

Mi a véleménye a kecskeméti rendezvényről?

Nagyon jól megszervezett találkozón, fesztiválon vehetünk részt, ezért a legnagyobb köszönet Manó Éva kecskeméti vertcsipke készítőt illeti. Hatalmas lelkesedéssel, kedvességgel és odafigyeléssel szervezte meg itt-tartózkodásunk minden pillanatát. A nyitó ünnepség szenzációs volt a szép muzsikával, tánccal, köszöntőkkel. Sokan voltak a megnyitón, jó volt látni a mosolygós arcokat. A többi kiállítási napon is jöttek vendégek, de talán lehettek volna többen. Tudom, hogy most volt a Hírös Hét Fesztivál sok-sok programmal, és ez megosztotta az érdeklődőket. A következő ilyen rendezvény híre már biztosan több emberhez eljut majd.

Bedő Istvánné Manó Éva, a találkozó szervezője így összegezte a fesztivál tapasztalatait:

Örülök, hogy el tudtam hozni a világot Kecskemétre!

Még talán nem mindenki érzi át ennek a rendezvénynek a jelentőségét, különben biztosan többen eljöttek volna megnézni a kiállítást. Jöttek barátok és ismerősök, de ismeretlenek is odajöttek hozzám, hogy gratuláljanak a szervezéshez és a szép kiállításhoz. Ez nagyon jólesett.

Köszönöm mindenkinek a segítségét, a városét és a barátokét egyaránt. De legfőképpen a férjemnek vagyok hálás, aki mindenben támogatott és mellettem állt.

Hogy minél szélesebb körben terjedjen el a csipkekészítés hagyománya, vállalom a tanítását lányoknak, asszonyoknak egyaránt. Már eddig is volt egy lelkes csoportom.

Elérhetőségem: 6000 Kecskemét, Énekes u. 126. E-mail: bedomano@fibermail.hu Tel.: 06/76/493-709

Weninger Endréné

További képek a galériában:

{gallery}csipke{/gallery}

Hozzászólások