A Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában Moszkvában megtartott XI. konferenciáján határozták el a MÚZEUMOK VILÁGNAPJA ünneplését. 1978. május 18-án tartották meg először.

„Én hiszek a múzeumok értelmében. Értelmében és hivatásában. Hivatásában és szépségében. Nem az idő kriptái a múzeumok! Nem a történelem halottas-könyvei! Nem a múlandóság szarkofágjai! Én hiszek bennük, mert nemcsak a jövőben hiszek, de hiszek a múltban. A múzeumok éppúgy az élet jelentései, mint a természet, mint a társadalmak, mint az ember.” (Juhász Ferenc)

Számtalan múzeum kínál jó programot a Múzeumok Világnapja alkalmából.

Melyiket is válasszuk?
Javaslatunk: Szentendre, Közlekedési Múzeum.

a muzeumok vilagnapja

„Ismét várjuk a közösségi közlekedés múltja és a járműmatuzsálemek iránt érdeklődő látogatókat! Társaságunk szentendrei és Deák téri múzeumát május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján újranyitjuk! 18 év alatt a kihelyezett biztonsági előírásokat betartva*, felette a védettséget is igazolva válthatják meg belépőjüket – továbbra is egy buszjegy áráért!” – olvashattuk a felhívást a BKV ZRT közleményében.

A Városi Tömegközlekedési Múzeum névre keresztelt ipartörténeti gyűjteményt 1992-ben, az 1914-ben épült HÉV-kocsiszínben nyitották meg. Éppen jövő évi 30 éves évfordulója előtt áll. Ennek apropóján a kiállítás információs és képanyagának megújítását vették tervbe a szakemberek. A múzeum egyik termében keddtől már egy teljesen megújult, a Társaság múltját, ikonikus járműveit bemutató tárlattal ismerkedhetnek az érdeklődők!

A szezonálisan, október végéig nyitva tartó múzeumban idén – előre meghirdetett időpontokban, amelyekről később a BKV Zrt. honlapján és Facebook-oldalán folyamatosan tájékozódhatunk – új kezdeményezésekkel várják a közlekedésrajongó látogatókat:

• szimulátoron próbálhatják ki a villamosvezetés élményét
• szakértő vezetéssel megnyitják féltve őrzött járműveink belső terét is a látogatóknak.

A BKV másik múzeuma a Deák téren található. A Földalatti Vasúti múzeum abban egyedi, hogy a metró aluljárójából nyíló, 1975 óta működő múzeum a világ első földalatti villamosvonalának, az 1896. május 2-án átadott MillFAV-nak állít emléket. A múzeumot – az M2 építésekor, 1955-ben kiiktatott eredeti alagútszakaszban – olyan járműemlékekkel rendezték be, mint az 1-es és 19-es pályaszámú Schlick gyártmányú motorkocsik, vagy a 81-es, vezetőállásos MillFAV-pótkocsi, amely 1960-73 között közlekedett a vonalon.

Utazzanak velünk a múltba! Nosztalgiázzunk a Múzeumok Világnapja alkalmából!

A múzeum címe: Szentendre, Dózsa György út 3. (közvetlenül a HÉV végállomás és a Volán pályaudvar mellett).
Nyitva április 1-től október 31-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között.

a muzeumok vilagnapja

Érvényes jegyárak:
• Felnőtt: 350 Ft
• Diák és nyugdíjas: 280 Ft
• Fotó- és videójegy: 500 Ft

*Biztonsági előírások: termenként 5 látogató, 2 méteres biztonsági távolság betartása, maszk használata, kézfertőtlenítő javasolt.

Kerekedjenek fel, szép a környezet, izgalmasak a látnivalók! Csoportos kirándulási célpontnak, osztálykirándulás érintett útvonalának is javasolható!

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

Egyik cikkünk a Közlekedési Múzeumról