Július 6-án, hétfőn Európa egyik idei kulturális fővárosában, a csehországi Pilsenben (Plzeň) vendégszerepelt a Miskolci Nemzeti Színház Don Giovanni produkciója.

miskolc_don giovanni1

A tavalyi évben a vidéki operaelőadásokat felvonultató PRIMAVERA’14 Fesztivál előadásai közül a Miskolci Nemzeti Színház Don Giovanni előadása nyerte el a PRIMAVERA’14 fődíját. A döntés értelmében idén Szabó Máté miskolci rendezése képviselhette Magyarországot a 2015-ös pilseni Európa Kulturális Fővárosa programsorozaton. A zsűri indoklása szerint a színpadilag izgalmas, friss, sziporkázó rendezői felfogás miatt érdemelte ki a vendégszereplést a miskolci produkció.

miskolc_don giovanni2

A vendégjáték feltétele volt, hogy a társulat olasz nyelven játssza az operát, ezért a Miskolci Nemzeti Színház idén május 30-án új betanulásban mutatta be az előadást. A tavalyi magyar nyelvű bemutató után így Pilsenben is eredeti nyelven hangzott el Mozart talán legmélyebb, legfelkavaróbb és legellentmondásosabb operája.

miskolc_don giovanni3

A miskolci előadás az Armel Operafesztivál felajánlásaként és finanszírozásában jutott ki Pilsenbe, ahol július 6-án a főbb szerepekben Haja Zsolt (Don Giovanni), Cseh Antal (Leporello), Kozár Alinka (Donna Anna), Decsi István (Don Ottavio), Herczenik Anna (Donna Elvira), Molnár Ágnes (Zerlina), Kelemen Dániel (Masetto) volt látható. A Kormányzó szerepét Cser Krisztián énekelte. A nagy sikerű előadás karmestere Cser Ádám, rendezője Szabó Máté volt.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

Hozzászólások