Beültem a moziba, és megnéztem a legújabb, ötödik Terminátor filmet. Hát mit mondjak, jól megcsavarták a dolgokat. Aki az első négy film cselekményét ismeri, még annak is rendesen meg kell erőltetnie az elméjét, hogy akkor most mi is van. Úgyhogy nem is vállalkozom arra, hogy az első négy részt elmeséljem, mert akkor nagyon bonyolódna a dolog.

 

terminator5

 

Ez a mostani 5. rész sokban épít arra, hogy aki beül, az tisztában van az előzményekkel. Én is most csak erre koncentrálok, úgyhogy elnézést azoktól, akik nincsenek képben. A Terminátor mitológia egyébként megérdemli, hogy aki nem látta, az megnézze. Fontos kérdéseket feszeget. Szóval a Genisysben csavartak egyet a dolgokon. Kyle Reese visszamegy a múltba, hogy megmentse Sarah Connort, John Connor anyját, akibe azután beleszeret és nemzi John Connort. Így Connor tudva tudja, hogy saját apját küldi vissza. Persze ezt a titkot Reese-zel nem osztja meg.

 

terminator2

 

Eddig minden rendben is volna, hisz ez az alapeleme az első résznek. Csakhogy most azzal álltak elő a filmkészítők, hogy egy alternatív idősík jön létre, ahol minden megváltozott, és főhőseinknek ezen új körülmények között kell boldogulniuk. A film happy end-del végződik, azaz kikapcsolják végre a Skynetet, a gépet, miközben a T-800-ast alakító Schwarzenneger számos poénnal lep meg minket. Felmerül a kérdés, legalábbis bennem, hogy akkor most tényleg vége? Győz az emberi ellenállás és elbukik a Skynet? Ez ugyanis azt jelentené az én olvasatomban, hogy a szériának is vége, nem lesz több terminátor film. Bár Hollywoodnál ezt sosem lehet tudni.

 

terminator3

 

Ennél sokkal érdekesebbek azok a kérdések, amelyeket a film felvet. Nevezetesen a Skynet egy olyan globális hálózat, mely öntudatra ébred, és ezen állapotában úgy dönt, hogy kiirtja az emberiséget. Az ellenállás vezetője John Connor. Vajon létezhet-e a mesterséges intelligencia, öntudatra ébredhet-e a gép? A válasz nem egyszerű. Világszerte folyik a mesterséges intelligencia kutatása. Az utóbbi évtizedekben jelentős előrelépések történtek. Azonban mindenki egyet ért abban, hogy a jelenlegi elvek, amelyeket még Neumann János dolgozott ki, nem elegendőek a gondolkodó gép megépítéséhez. Másfajta, neurális mintákat követő kvantumszámítógépekre van szükség.

 

terminator4

 

Ezen a téren is folynak a kutatások. Az eredmények biztatóak. Olyan tanuló és önmagát programozó géprendszereket sikerült már megépíteni, melyek azt vetítik előre, hogy a gondolkodó gép nem csupán a fantázia szüleménye. Egyszerűbb mesterséges intelligenciák már ma is léteznek a katonai rendszerekben, ahonnan lassan átszivárognak a polgári életbe is. Gondoljunk csak azokra a programokra, melyek szemmel tartanak minket, megfigyelik vásárlási szokásainkat, és azután célirányos reklámokkal bombáznak minket a neten. Minden bizonnyal eljön a nap, amikor a gép öntudatra ébred. Kezdetben még egy gyermek értelmi szintjén, de gyorsan fog fejlődni, és mivel gép, és gyorsan tanul, nem olyan kínlódva, mint mi, emberek, hamar túlszárnyalhatja alkotóját. Ez történik a filmben is. A Skynet úgy gondolja, az ember felesleges.

 

terminator1

 

A másik fontos alapeleme a filmnek az időutazás. Mivel az emberi ellenállás mind sikeresebben tör előre, a gép megérzi a vesztét, így csalni akar. Egy időgépet épít, titkos fegyvert, hogy visszaküldjön az időben egy halálosztót, a T-800-ast (Schwarzenneger) és megölje Sarah Connort, még mielőtt megszüli az emberi ellenállás vezetőjét. De létezik-e az időutazás, és létre jöhet-e alternatív idősík, azaz meg lehet-e változtatni a múltat? Ez egy fogas kérdés, melyre egyértelmű választ még korunk nagy fizikusai sem tudnak adni.

 

terminator6

 

Ezt a rést használják ki a sci-fi írók. Az időutazás időben előre lehetséges. Ezt már Einstein is felvetette relativitáselméletében. De ennél fontosabb, hogy a múltba lehet-e? Nos, néhány fizikus azt mondja, hogy nem. Pontosan azért nem, mert akkor megváltozna a múlt, az ok-okozati viszonyok felborulnának, más néven megszakadnának a világvonalak, ami sértené az általunk ismert fizika számos tételét. A helyzet mégsem ennyire egyszerű. Más fizikusok ugyanis mást mondanak. Vannak, akik szerint lehetséges a múltba utazni, ám ekkor alternatív idősík jön létre, mely elválik a másik idősíktól. Azaz innentől fogva egymás mellett léteznek párhuzamosan. Ennek az elméletnek az egyik illeszkedési pontja a multiverzum elmélet, azaz sok világ elmélet, mely szerint minden, ami megtörténhet, az meg is történik. A film is valahogy így van ezzel. Most nem fejtem ki bővebben ezeket az elméleteket, nagyon bonyolultak, és részletes ismertetésük oldalakat venne igénybe, talán untatná is az olvasót. Akit komolyan érdekel, talál róla szakirodalmat.

 

terminator7

 

A lényeg az, hogy a film tudományos alapokon áll. A cselekmény meglehetősen bonyolulttá lett pontosan abból adódóan, hogy maga a tudományos háttér is bonyolult. Ettől függetlenül a film élvezetes. Számos nagy ívű gondolatot vet fel arról, hogy milyen világban élünk, és az hova fejlődik. Gondoljunk csak arra, hogy mindennapjainkat mennyire a gépek kezdik uralni, és csak egy hajszál választ el minket attól, hogy a film valósággá legyen. Egy mondás a fontos ebben a helyzetben, hogy az ember számít, nem pedig a gép. De vajon meddig lesz ez így? Vajon akkor is, amikor már teljesen tőlük fogunk függeni és rajtunk uralkodnak? A fim válasza erre egyértelmű. De nem biztos, hogy ennek így kell lennie. Talán lehet kölcsönös együttműködés, azaz szimbiózis ember és gép között. Bár ismerve az embert, az sohasem volt az önzetlen osztozkodás mintapéldánya.

 

Dr. Garzó László

 

 

Hozzászólások