A mi Kodályunk 2. rész – Psalmus Hungaricus. Petrovics Eszter Kodály-filmtrilógiájának második része a zeneszerző, zenetudós életének az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus 1923-as bemutatásáig tartó időszakát dolgozza föl, a remekművet állítva a középpontba. Bemutató: 2022. december 1.

a mi kodalyunk

A sorozat első részéhez hasonlóan a filmben a két főszereplő – Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zeneakadémista, akik ezúttal a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékeit alakítják – egymással és különböző szakértőkkel zajló beszélgetéseiből, valamint a filmben felcsendülő zeneművekből tárul fel Kodály életpályájának e korszaka. A film végén, az alkotás csúcspontjaként teljes egészében bemutatásra kerül a Psalmus Hungaricus hangversenytermi előadása a mű egykori ősbemutatójának helyszínén, a Pesti Vigadóban.

Az alkotás amellett, hogy bemutatja a korszak kiemelkedő zeneműveit, kitekint Kodály irodalmi érzékenységére is: a magyar költészet felé fordulására, saját publicisztikai munkáira és Móricz Zsigmonddal való kapcsolatára, szellemi és valós találkozásaikra.

A filmben feltárul a mindenkit megrendítő történelmi események hatása Kodály életére és műveire, beleértve a meghurcoltatását, a Dohnányi-Bartók-Kodály hármas és Hubay Jenő konfliktusát, valamint a Psalmus Hungaricus keletkezéstörténetét, amely egyszerre reflektál a szövege alapjául szolgáló zsoltárfordítás Dávid-korabeli eseményeire, illetve az első világháború elvesztésére és a trianoni békeszerződésre.

A mi Kodályunk 2. rész – Psalmus Hungaricus

Rendező: Petrovics Eszter
Főszereplők: Fekete Gábor, Radnóti Róza
További szereplők: Perényi Miklós, Tóth Márton, Csonka Laura, László Ferenc, Lakatos Gergely,
Pálmai Oliver, Mákné Cseman Eszter
Narrátor: Kaszás Gergő
Operatőr: Sibalin György
Forgatókönyvíró: Petrovics Eszter
Hangmérnök: Bányay Gábor
Zenei rendező: Matz Ádám
Vágó: Mógor Ági HSE, Endrédi Tamás
Gyártásvezető: Ordódy Judit
Producer: Muhi András, Ferenczy Gábor
Rendező: Petrovics Eszter
Közreműködők: Szent István Filharmonikusok, Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Nemzeti Énekkar
Tenor szóló: Kovácsházi István
Karmester: Rajna Martin

 

A mi Kodályunk 2. rész – Psalmus Hungaricus

színes magyar zenés dokumentumfilm, 81 perc
Korhatár: 12
Forgalmazó: Pannonia Entertainment
Bemutató: 2022. december 1.

 

Hasonló cikkünk:

Atmoszférakoncerttel zárul a Kodály Fesztivál

 

Hozzászólások