„Forradalmi etűdök” – Bősze Ádám zenetörténeti előadássorozatának következő estjén Cziffra Györgyről mesél a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban a Cziffra100-on.

A népszerű zenetörténész-műsorvezető változatos tematikával készíti egyszemélyes előadásait. Ezek tartalmát az előadó nagy tudása, anekdotái, a zenetörténet különlegességei adják, ízét pedig Bősze Ádám fanyar, önironikus humora és közvetlen előadói stílusa.

Az első budapesti premierre a Cziffra Fesztiválon került sor 2019-ben, már akkor is nagy sikerrel. A Cziffra György-emlékévre a zenetörténész Forradalmi etűdök címmel összeállított egy új zenetörténeti sorozatot, amelyben Cziffra Györggyel együtt olyan művészeket, alkotókat mutat be, akik valami forradalmit tettek a zenei életben.

Így az előző előadásokon Liszt, Rachmaninov, Toscanini, Callas, Horowitz, december 13-án pedig Cziffra György kerül a feledhetetlen este fókuszába, majd Paganinivel zárul a sorozat január 10-én.

„Ahhoz ugyanis, hogy a cirkuszban minden este a legjobb formámat hozzam, otthon napi négy-öt órát kellett gyakorolnom. Az én számom ugyan csak fél óráig tartott, de mivel én voltam a fő attrakció, a program végére tartogattak. És ez túl fárasztónak bizonyult. Így esett meg, hogy öt és fél évesen megismertem a sztárlét árnyoldalát: a túlterheltséget.” (Részlet Cziffra György: Ágyúk és virágok című önéletrajzi kötetből)

Szükséges-e a forradalom a zenében? Szükséges-e ledönteni a falakat, átlépni a határokat ahhoz, hogy maradandót hozzunk létre?

Nos, ahelyett, hogy zeneesztétikai sorozatot indítanánk, az egyes találkozások alkalmával Bősze Ádám inkább annak jár utána, hogy a kortárs hangversenykritika szerint mennyire volt forradalmár előadóművész Paganini, Liszt, Rachmaninov, Toscanini, Callas, Horowitz vagy Cziffra.

És ha igen (eláruljuk, ez a helyes válasz), akkor miben rejlett mindent elsöprő lendületük, játékuk, művészetük újdonságereje? Hogy fogadta ezt az adott kor, és hogy látjuk most mi egy másik évezredben?

Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Bősze Ádám legújabb szórakoztató zenetörténeti sorozatában, a Forradalmi etüdök-ben.

Forradalmi etűdök – Bősze Ádám előadássorozata
  • Június 7. (19:30) Liszt Ferenc
  • Július 5. (19:30) Sergei Rachmaninov
  • Szeptember 13. (19:30) Arturo Toscanini
  • Október 4. (19:30) Maria Callas
  • November 8. (19:30) Vladimir Horowitz
  • December 13. (19:30) Cziffra György
  • Január 10. (19:30) Paganini

forradalmi etudok

Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön. Számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett.

Az emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével. A Cziffra100 eseményeiről a cziffra100.com weboldalon tájékozódhatnak.

A Cziffra100 koncertjeiről a cziffra100.com weboldalon, illetve a Facebook-oldalon tájékozódhatnak.

 

Fotók: Kresz Albert

 

Hasonló cikkünk:

Cziffra György születésének centenáriuma a Müpában

 

Hozzászólások