A magyar virtus miatt, s földrajzi adottságainknak köszönhetően közel vagyunk a déli országokhoz, s nyaranta előszeretettel megyünk is pihenni e napsütötte helyekre. Simogatóan meleg napfény, a tenger sós vizének illata, pálmafák árnyéka, nektár illatú virágok pompázata, a régi, szűk utcájú kisvárosok esti hangulata egy hűs ital mellett…… hmmm, de jó is volna most!

Vidámság, melegség, rusztikusság, természetesség a stílusra leginkább jellemző fogalmak. Az irányzaton belül a spanyol, görög, olasz és provence-i (vidéki) stílusokat különböztethetjük meg. Jellemzői a zsalugáterek, zöld illetve virágos növények sokasága, agyagedények, óriási virágtartók, kovácsoltvasból és fából készült bútorok, térkő- és mozaikburkolatok.

Színeiben a meleg árnyalatok dominálnak, tehát azok, amelyek leginkább megjelenítik és visszatükrözik a mediterrán hangulatot, életstílust, vitalitást: a zöld különféle árnyalatai, a vanília és tört fehér, bézs, barna, barack, narancs-kukorica-okkersárga, és a kéknek is inkább a melegebb árnyalatai.

A meleg színek használatával igazi kis oázist, meleg kuckót teremthetünk mi is magunknak. A falfestéseknél igen egyszerű, de annál mutatósabb márványos, foltos technikát alkalmazunk. A lényege, hogy két rétegben visszük fel a festéket: először egy világos alapszínt, majd a másik, sötétebb színt ecsettel, amit aztán ronggyal vagy szivaccsal szétkenünk.

S hogy milyen legyen a padló? Nem árt, ha régi, sőt, ha a kopottas, matt jelleget a padlón is hagyjuk érvényesülni. A természetesség elvét szem előtt tartva tehetünk a padlóra gyapjú- vagy gyékényszőnyeget. Otthonunkban a textíliák kiválasztásánál legyen fő szempontunk a természetesség és a könnyedség. Tehát a függönyök, drapériák, díszpárnák s egyéb kiegészítők is legyenek ezzel harmóniában.

Ne legyen túlzsúfoltság a lakásban, s óvatosan bánjunk a kiegészítőkkel is. Minél szellősebb, könnyedebb, egyszerűbb, otthonosabb legyen a tér. A kovácsoltvas kiegészítők, bútorok mellett a cseresznye, natúr tölgyfa berendezések és egyéb tárgyak, például családi képek, gyertyák, kovácsoltvas tükör, illóolajos üvegek … az otthon melegét adják vissza.

Ha egy bizonyos stílus mellett döntöttünk, akkor az egész lakáson, házon belül célszerű végigvinni azt. Ne keverjük a stílusokat.

S mire is jó a hideg? Például hogy rendet rakjunk (fejben is), otthonunkban, környezetünkben, s aki teheti, tavaszra készítsen tervet, mit szeretne változtatni a kuckóján. Nem minden a pénzen múlik, sokszor csak fantázia és egy kis ügyeskedés kérdése csupán.

Mármarosi Melinda, Pécs

Hozzászólások