A meddőség lassan népbetegségnek számít: hazánkban minden ötödik pár meddő, azaz természetes úton egy éven belül nem fogan meg a hőn áhított kisbaba. A gyermekáldásra hiába várók bármit megtennének a siker érdekében, ám egy kézenfekvő, vizsgálatokkal alátámasztott, mellékhatás-mentes módszer sokaknak mégsem jut az eszébe.

Az elmúlt időszakban számos betegen elvégzett kontrollált klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a harkányi kénes gyógyvíz, mely ma is 62,5 C-os hőmérséklettel tör felszínre 50-70 méteres mélységből, bizonyos nőgyógyászati problémák kezelésére is alkalmas. Ásványianyag-tartalma literenként több mint 1000 mg.  A harkányi gyógyvíz jellegzetes illatát a karbonszulfid adja, mely a bőrön át és belélegezve egyaránt igen aktívan szívódik fel a szervezetben.

Balneoterápiával – vagyis a víz segítségével – többféle nőgyógyászati problémát és a meddőség bizonyos formáit is hatékonyan kezelik Harkányban. A kellemesen simogató gyógyvízben ülve, iszapnadrággal a derekukon gyógyulhatnak, pihenhetnek és okkal reménykedhetnek gyermekáldásban a meddő nők. A messze földön ismert, jellegzetes harkányi kénes gyógyvíz különleges helyet foglal el a kénes vizek között, ugyanis elősegíti a petesejt beágyazódását.


Kísérletekkel is igazolták, hogy a vízben található kén gyorsabban szívódik fel, erős simaizom és érlazító hatása van, jótékonyan hat az immunrendszerre és krónikus nőgyógyászati gyulladásokban is kiváló eredményekkel alkalmazzák.  Mindemellett béta-endorfin („boldogsághormon”) fokozó, ezáltal közvetve pozitív pszichés stresszoldó is. A több millió éve érintetlen összetételű gyógyvizet medencékben és kádfürdőként egyaránt élvezhetik a gyógyulni vágyók. Az egyidejűleg alkalmazott kiegészítő kezelések egymást erősítő hatásai révén fontos szerepet töltenek be a meddőségi problémák helyreállításában.Az
Európában egyedülálló és méltán híres Harkányi Gyógy- és Strandfürdő
immáron 200 éves múltra tekint vissza, alkáli- hidrogén karbonátos-
kénes gyógyvíz összetételével, 13,5 hektáros ősparkjával, közel 8000 m²
vízfelülettel, valamint 5000 m² fedett pihenőterülettel. A harkányi
gyógyfürdő az elérhető legtöbb, vagyis öt csillagot kapott a Magyar
Fürdőszövetség
tavaly lezajlott minősítésén.

Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy aki elutazik Harkányba, az Magyarország egyik legszebb vidékén gyógyulhat, a Dráva folyó völgyében, történelmi emlékektől körülvéve. Itt napról-napra megfeledkezhet a nehézségekről, szervezete megszabadul a méreganyagoktól, energiaraktárai feltöltődnek.

TIPP: Természet adta támogatásA Tenkes-hegy déli lankáján fekvő völgyben, Hellényi Katalin fűszerkertjében vegyszermentesen termesztett, kézzel gyűjtött, gondosan válogatott gyógynövényekből régi receptek alapján készült teák segítik a szervezetben zajló gyógyító folyamatokat. Babavárás előtt jót tesz egy hatékony tisztítókúra, melyhez a válogatott gyógynövényekből összeállított “Tavaszi teakeveréket” ajánlja készítője. A Harkányban működő termelőműhelyt, valamint a Fűszerkertet mindenképp érdemes meglátogatni, de a teák megvásárolhatóak télen a pécsi belvárosi helyi termékboltban (Sipőcz Ház, Jókai tér) valamint az Ízes Magyar csemegeboltban (Széchenyi tér, a Zsolnay kútnál) is.

Forrás: Momentum Mundi

2014. február 4.

Hozzászólások