Arra a kérdésre, hogy az utca embere hogyan tud segíteni, ha rászorulót, hajléktalant lát, a következő választ kaptuk:

„Ha lehet, beszélgessen vele kicsit, és próbálja az ellátások irányába terelni. Ingyenesen hívható telefonszámunk: 06 – 76 – 506 124. Ha bárki fagyoskodó hajléktalan embert lát, hívjon bennünket vagy a 107-es rendőrségi számot. El tudjuk helyezni őket az éjszakai szálláshelyeinken, sőt, ebben a cudar időben a nappali melegedőnket sem zárjuk be éjszakára.”

A tavalyi év során adták át a Hajléktalan Rehabilitációs Központot a Matkói úton. Arra a kérdésre, hogy milyen célból és hol jött létre az új, modern szálláshely, és kik kopogtathatnak be ide segítségért, a következő választ kaptuk:

„A Rehabilitációs Központ a  hajléktalanok számára olyan komplex ellátást kíván biztosítani, ahol lehetőség nyílik a rehabilitációra is. Ez utóbbi az egyik legnehezebb feladat, hiszen nagyon sok körülményt kell összehangolni. Pl. ha valamire kiképezzük a lakókat, a továbblépéshez arra is szükség lesz, hogy munkát találjanak maguknak, amiből legalább szerényen meg tudnak élni. Azt is meg kell tanítanunk nekik, hogy milyen eszköztárra van szüksége egy embernek a talpon maradáshoz, hogy önmagában és környezetében újra bízni tudjon.”

Megkérdeztük, hogy mit tehetnénk még rászoruló embertársainkért. A következők fogalmazódtak meg:

„Egyrészt segítünk azoknak, akik úgy eladósodtak, hogy nem tudják az áramszámlájukat fizetni, és talán már ki is kapcsolták az áramot a lakásukban. Az EDF DÉMÁSZ-szal kötött szerződés alapján pályázatot nyújthatnak be azok a családok, akik tartozásuk felét önerőből ki tudják fizetni. Ekkor a tartozás másik felét a segélyszervezet kifizeti. Igényüket vagy a Máltai Szeretetszolgálat irodájában személyesen lehet bejelenteni, vagy február 15-től a pályázati adatlap a honlapjukról letölthető: www.halozat.maltai.hu.

Egyébként adományokat elfogadunk a lakosságtól, különösen a téli cipőkből van nagyon kevés, könnyen átfázik a láb ilyen zord időben. Köszönettel elfogadunk minden téli ruhát. Népkonyhánk pedig minden nap nyitva áll, hogy rászoruló embertársainkon egy-egy tál meleg étellel is segíthessünk.”

Weninger Endréné

Hozzászólások