Gyógyító párbeszéd indult a daganatos betegségekről. Az S. O. S. Daganat! című könyv bemutatója május 20-án az Allee-Libri Könyváruházban volt.

sos1

Kemoterápia, sugárkezelés, arcplasztika, műtéti hegek… Mindez a gyógyulás folyamatában és a gyógyulás után is nyomot hagy a rákbetegeken. Hogyan kezeljük testünk megváltozását? Mi tud segíteni megváltozott testképünk elfogadásában?

Mit tegyen a környezet? Odanézzen, vagy tapintatosan „észre se vegye”?
Erről is szólt szerdán a szakértők, érintettek és a könyvet támogatók párbeszéde.

 

Az S. O. S. Daganat! című interjúkötet „szerzői” maguk az érintettek, vagyis a betegek és a velük kapcsolatba kerülő orvosok, pszichológusok, dietetikusok, lelkészek és betegjogászok, akik mind arra reflektálnak, amit a betegek mesélnek magukról, a betegségükről, a kezelések és a gyógyulás buktatóiról, megváltozott életükről és énképükről. A párbeszédjelleget a könyv tördelése is hangsúlyozza: a betegélmények és a rájuk vonatkozó szakértői reflexiók egymással szemközti oldalakon kaptak helyet.

 

A könyv és a hozzá kapcsolódó eseménysorozat annak a nyílt párbeszédnek az elindítására tesz kísérletet, amelynek célja a tabudöntögetés: eloszlatni a tévhiteket, érthetőbbé, követhetőbbé, elviselhetőbbé tenni a betegséget, az együttélést a beteggel és a betegséggel – elősegíteni a gyógyulást.

2069825_5 (1)

E párbeszéd második állomása a betegségtől-kezeléstől megváltozott testet és a hozzá fűződő hol ambivalens, hol viharos érzelmeket állította fókuszba. A könyvbemutató vendégei között olyan gyógyítók is voltak, akik nap mind nap együtt élik át ezt az érzelmi hullámzást a betegeikkel. Segítő, terápiás csoportjukban is együtt vannak – a tánc adta élményekben dolgozzák át közösen, amit a szó talán már nem is képes megragadni: a beteg a megváltozott test elfogadásáért, a gyógyító pedig a kiégettség ellen vívott küzdelmét.

A könyvet bemutatta és a beszélgetést vezette: Blaskó Ágnes kommunikációkutató.

sos2

Beszélgetőpartnerei voltak: dr. Remenár Éva onkológus főorvos, plasztikai sebész, dr. Szalai Márta osztályvezető főnővér, a Százszorszép Hastánc Klub terápiás csoport vezetője és Paplanos Péter, a Teva kommunikációs igazgatója.

 

sos4

dr. Remenár Éva onkológus főorvos, plasztikai sebész

 

sos5

dr. Szalai Márta osztályvezető főnővér és a Százszorszép Hastánc Klub terápiás csoport vezetője

 

sos3

Paplanos Péter, a Teva kommunikációs igazgatója

 

A könyvbemutatón táncolók: a gyógyuló rákbetegekből és kórházi nővérekből álló negyven fős Százszorszép Hastánc Klub táncosaiból – a helyhiány miatt – csupán hárman.

sos6

Ők is elmondták egy-egy szóban-mondatban, hogy mit is jelent számukra a gyógyulásban ez az önkifejezési forma.

sos8

 

 

sos9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A könyv szerzőiről:

A könyvben a nyolc interjúalannyal a beszélgetéseket Szegedi Károly pszichológus készítette, a további szakértők  pedig Rohánszky Magda,  Hódi Ágnes, Dr. Kegye Adrienne, Adrigán Erzsébet, Dr. Bajcsay András, Dr. Bellyei Szabolcs, Dr. Boronkai Árpád, Dr. Büdi László, Dr. Kispál Mihály, Dr. Kövér Erika, Dr. Küronya Zsófia, Dr. Olajos Judit, Dr. Tálos Zsuzsanna, Dr. Uhercsák Gabriella, Horváth Judit, Bence Imre, illetve Dr. Hegedűs Katalin voltak.

A könyvet szerkesztette: Campos Jiménez Mária.

A könyv kiadójáról röviden:

Az Oriold és Társai Kiadó elsősorban pszichológiai és pszichiátriai, valamint ismeretterjesztő kiadványokat és szakkönyveket ad ki.

A könyv kiadásának támogatójáról:

A Teva Magyarország egyik vezető gyógyszergyártója, emellett a magyar kultúra, oktatás és sport elkötelezett támogatója. Társadalmi szerepvállalásában fontos szerepet játszik a felvilágosítás, ismeretterjesztés, ezért segíti e hiánypótló könyv megjelenését és eljuttatását az egészségügyi szakemberekhez.

Rákbeteg a közelemben – Facebook-közösség

fb3a2

Facebook-közösség épül Rákbeteg a közelemben néven. A kommentelők személyes gyógyulástörténeteket osztanak meg egymással, felajánlják egy-egy művüket, mint ahogy azt Erdős Virág és Imre Flóra költők is tették.

Az eseménysorozat következő állomása: 

Május 28-án Debrecenben egy további közönségtalálkozón mutatkozik be a könyv a Gyógyítók támogatása fókusz témával.

A kampányszervezők május végén egy képkészítő pályázatot is  meghirdetnek a rákbetegséggel kapcsolatos érzések mentén; az alkotásokból online galériát, illetve kiállítást rendeznek.

Az eseménysorozatot szervezi és a könyvet továbbkíséri: a Vizuális Világ Alapítvány,  amely a média kreatív és kritikus használatával kapcsolatot, párbeszédet és együttműködéseket hív életre a társadalom különböző csoportjai között.

 

Szöveg és fotók: Antalffy Yvette