A norvég író szokatlan témájú regényét már 53 nyelvre lefordították. Nyugat-Európában sikerkönyv lett. A hagyományos műfaji elemeket sajátos, egyéni ábrázolásmóddal vegyíti az író.

 

Sofie Amundsen egy átlagos, tizenötödik születésnapjára készülő fiatal lány. Édesapja sokat utazik, édesanyját lefoglalja a munka és az otthoni teendők. Sofie egyik nap különös üzenetet talál a postaládájában: egy rejtélyes férfi filozófia-tanfolyamra hívja. Kezdetben levelekben, később személyesen is mesél neki az európai gondolkodás történetének állomásairól: a kezdeteket jelentő ókori görögöktől egészen a korunkat befolyásoló modern áramlatokig.

Ha ezen a ponton valaki szörnyülködni kezd, azt megnyugtatom, hogy nem szakszavaktól hemzsegő filozófiakönyvek álmosító fejtegetéseiről van szó, és korántsem a téma megszállottjainak szól a történet. Az eddig száraznak és bonyolultnak tűnő kérdéseket figyelemreméltó pontossággal, érthetően, szemléletesen fogalmazza meg a szerző, példákat hozva a gyakran mindannyiunkat foglalkoztató problémákra.

Az üzenetek egyre váratlanabb módon bukkannak fel, sőt Sofie-hoz kerülnek egy másik hasonló korú lánynak, Hildének szánt születésnapi üdvözletek is, amiket a másik lány édesapja, egy Libanonban szolgáló őrnagy küldözget neki.

Hogy kerül a titokzatos filozófus az évek óta lakatlanul álló tóparti kunyhóba? Ki ő valójában? Megtalálja-e Sofie a rejtélyes Hildét? Milyen szerepet játszik az őrnagy a történetben?

Sofie a beszélgetések során rádöbben, hogy az életet nem lehet laposan és érdektelenül élni. Fel kell tennie bizonyos kérdéseket, és meg kell találnia rá a válaszokat. Nem feltétlenül tudományos alapokon, hanem a saját tizenéves szintjén.

De miért Sofie a kiválasztott? Éjszakai találkozások, váratlan fordulatok, majd egyre valószínűtlenebb események történnek, mígnem a fokozódó bizonytalanság lassanként feloldódik a cseppet sem kiszámítható megoldásban.

Képzelet és valóság ellentmondásai, a létezés szabadsága, a fantázia hatalma. Teremthetünk-e pusztán a képzelőerőnkkel? Befolyásolhatjuk-e gondolataink révén a valóságot? Ezek a kérdések mind felmerülnek a könyv olvasása során.

Elgondolkodtató, mégis gördülékeny stílusú mű a “Sofie világa”. Nem a legkönnyebb olvasnivalók közé tartozik, mégsem elvont, inkább játék a műfajokkal, a szereplőkkel, és a végig feszültségben tartott olvasókkal.

 

Weninger Nóra

Hozzászólások