A kezdő – Robert de Niro és Anne Hathaway filmje – Nincs idő megpihenni. – Rendezte: Nancy Meyers

„A jó kommunikáció olyan, mint az élet levesében a só.” (Norbert Potthoff)

 

kezdo1

Megváltozott a világ körülöttünk, ezáltal követnünk kell az újfajta kommunikációt is, hogy képben legyünk, és megtaláljuk a hangot a fiatalabb generációval. Sms, e-mail, applikáció, Facebook, Instagram, android, Pinterest, és még lehetne sorolni azokat a szavakat, melyeket nem csak megismernünk kell, hanem alkalmaznunk is a mindennapi élet során.

Én nyugdíjba mentem és a feleségem meghalt, így hát az óta elég sok szabadidőm van. – Mozgásban kell maradni, rájöttem, hogy ez a trükk. Néha elutazom a fiamékhoz. Tündéri család, szeretem őket, de néha úgy érzem, rájuk erőltetem magam. (Részlet a filmből)

Ismerős életkép, hiszen szembe találhatjuk magunkat ezzel a ténnyel is. Hiányzik a ritmus, a megszokott élet, időbeosztás, ami kitöltötte napjainkat néha még akkor is, ha az nem éppen a kedvünkre való elfoglaltság volt.

Ben, a film főszereplője mindennel próbálkozik, hogy az élete teljes legyen a felesége halála után is. Kínai nyelvet tanul, mindig mozgásban van, golfozik, gyakori látogatója a temetéseknek is. Nem boldogtalan, de van az életében egy űr, amit úgy érzi, ki kell töltenie.
Az utcán pillantja meg egy internetes cég hirdetését, amely gyakornokokat keres. Feltétel a betöltött hatvan év, jó szervezőkészség, érdeklődés az E-kereskedelem iránt. A jelentkezést fel kell tölteni, az életrajz már nem menő, készíts magadról egy kis filmet, töltsd fel a YouTube-ra vagy a Vimeora mov, avi vagy mpg formátumban. Találkozzunk, mihamarabb! – olvassa egy ismerősével a szöveget. – Nem tudom milyen nyelven írták! – A kilencéves unokájától kérdezi meg azt is, hogy mi az az USB csatlakozó. Igyekszik magát modernizálni, és jelentkezik a munkára.

kezdo2

Így indul A kezdő című film, melyet Nancy Meyers írt és rendezett. Nancy Meyers 1949. december 8-án született Philadelphiában, Pennsylvania államban, az Amerikai Egyesült Államokban. Nálunk a kevésbé ismert rendezők közé tartozik. Meyers rendezőként az 1998-as Apád-anyád idejöjjön! (1998) című filmmel debütált, ezt követte a Mel Gibson és Helen Hunt nevével fémjelzett Mi kell a nőnek? (2000). A romantikus vígjáték egy ideig a legjobban jövedelmező olyan film volt, melyet nő rendezett: 183 millió dolláros bevételével. Ilyen kasszasikert még nem ért el rendezőnő korábban sohasem.

Meyers az ezredforduló után olyan komédiákat rendezett, mint a Minden végzet nehéz (2003) Jack Nicholsonnal és Diane Keatonnel, a Holiday (2006) Kate Winslettel, Cameron Diazzal és Jude Law-val, vagy az Egyszerűen bonyolult (2009) Meryl Streeppel, Steve Martinnal és Alec Baldwinnal. Főleg romantikus vígjátékokat ír. A közönség nagyon szereti a filmjeit. Nancy Meyers profi Pinterest és Instagram felhasználó. Nyugdíjas korú színészekre osztja a szerepeket, ilyen A kezdő című film is Robert de Niro főszereplésével.

Fontos témákat feszeget: Vajon létezhet-e nő és férfi között igaz barátság? Lehet-e egyszerre sikeres üzletasszony és boldog családanya is az ember? Áthidalható-e a korosztályok közötti kommunikáció? Maradéktalanul le tud-e mondani egy kapcsolatban az egyik fél a másik javára, holott ő is tehetséges a maga hivatásában? Van érzékenységünk, lelki finomságunk, hogy a keménynek tűnő külső mögött észrevegyük az embert, meglássuk a felszín alatt lévő igazi életet? Tudunk vajon változtatni a szokásainkon, az életről alkotott elképzelésünkön? Megértjük, átlátjuk a mai élet nehézségeit?

A menő netes divatcég az egyenlő esélyek jegyében idősebb gyakornokokat is hajlandó fogadni. De erre talán nem készültek fel: beállít hozzájuk egy 70 körüli öltönyös, diplomatatáskás úr (Robert De Niro), és munkát kér. Valaha ő is hasonló szakmában dolgozott, mondja. A cég főnöke, a megállíthatatlan tem
pójú és nehezen elviselhető temperamentumú Jules (Anne Hathaway) alkalmazza a férfit. Az új munkahely a várt változásokat maradéktalanul meghozza a férfi életébe, azonban nem csak Ben lesz az, aki változásokon megy át, hanem a körülötte lévő emberek is, akiket maga Ben Whittaker kezd megváltoztatni.

kezdo4

Kedves film, ami azonban mégis elgondolkodásra késztet bennünket. Hiszen megismerhetjük az internetes üzleti világ pörgését, a vele járó nehézségeket, egy vezető mindennapjait. A két színész remek játéka szinte odavisz bennünket ebbe a modern világba. Összecsiszolódnak, és a kezdeti rácsodálkozásból egy mély barátság alakul ki. Találkozik a két világ, és szükség van mindkettőre, hogy végül egy teljes egész jöjjön létre.

Robert arcjátéka ismét fűszerezi a film képsorait, hiszen olykor csak egy verbális jelzés van, ami kifejezi a benne zajló érzelmeket. Önfeledten mosolygunk egy-egy jeleneten. Időnként mellénk is jó lenne egy ilyen régi vágású öregúr, aki meglátja azt, miben tudnánk változtatni, hogy az életünk kiegyensúlyozottabb, boldogabb legyen.

A film ITT megtekinthető.

Lakatos Ilona

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

Hozzászólások