A kezdő – Robert de Niro és Anne Hathaway filmje – Nincs idő megpihenni. – Rendezte: Nancy Meyers

„A jó kommunikáció olyan, mint az élet levesében a só.” (Norbert Potthoff)

 

kezdo3

 

Megváltozott a világ körülöttünk, ezáltal követnünk kell az újfajta kommunikációt is, hogy képben legyünk, és megtaláljuk a hangot a fiatalabb generációval. Sms, e-mail, applikáció, Facebook, Instagram, android, Pinterest, és még lehetne sorolni azokat a szavakat, melyeket nem csak megismernünk kell, hanem alkalmaznunk is a mindennapi élet során.

Én nyugdíjba mentem és a feleségem meghalt, így hát az óta elég sok szabadidőm van. – Mozgásban kell maradni, rájöttem, hogy ez a trükk. Néha elutazom a fiamékhoz. Tündéri család, szeretem őket, de néha úgy érzem, rájuk erőltetem magam. (Részlet a filmből)

Ismerős életkép, hiszen szembe találhatjuk magunkat ezzel a ténnyel is. Hiányzik a ritmus, a megszokott élet, időbeosztás, ami kitöltötte napjainkat néha még akkor is, ha az nem éppen a kedvünkre való elfoglaltság volt.

Ben, a film főszereplője mindennel próbálkozik, hogy az élete teljes legyen a felesége halála után is. Kínai nyelvet tanul, mindig mozgásban van, golfozik, gyakori látogatója a temetéseknek is. Nem boldogtalan, de van az életében egy űr, amit úgy érzi, ki kell töltenie.
Az utcán pillantja meg egy internetes cég hirdetését, amely gyakornokokat keres. Feltétel a betöltött hatvan év, jó szervezőkészség, érdeklődés az E-kereskedelem iránt. A jelentkezést fel kell tölteni, az életrajz már nem menő, készíts magadról egy kis filmet, töltsd fel a YouTube-ra vagy a Vimeora mov, avi vagy mpg formátumban. Találkozzunk, mihamarabb! – olvassa egy ismerősével a szöveget. – Nem tudom milyen nyelven írták! – A kilencéves unokájától kérdezi meg azt is, hogy mi az az USB csatlakozó. Igyekszik magát modernizálni, és jelentkezik a munkára.

 

attends the New York premiere of "It's Complicated" at The Paris Theatre on December 9, 2009 in New York City.

attends the New York premiere of “It’s Complicated” at The Paris Theatre on December 9, 2009 in New York City.

 

Így indul A kezdő című film, melyet Nancy Meyers írt és rendezett. Nancy Meyers 1949. december 8-án született Philadelphiában, Pennsylvania államban, az Amerikai Egyesült Államokban. Nálunk a kevésbé ismert rendezők közé tartozik. Meyers rendezőként az 1998-as Apád-anyád idejöjjön! (1998) című filmmel debütált, ezt követte a Mel Gibson és Helen Hunt nevével fémjelzett Mi kell a nőnek? (2000). A romantikus vígjáték egy ideig a legjobban jövedelmező olyan film volt, melyet nő rendezett: 183 millió dolláros bevételével. Ilyen kasszasikert még nem ért el rendezőnő korábban sohasem.

Meyers az ezredforduló után olyan komédiákat rendezett, mint a Minden végzet nehéz (2003) Jack Nicholsonnal és Diane Keatonnel, a Holiday (2006) Kate Winslettel, Cameron Diazzal és Jude Law-val, vagy az Egyszerűen bonyolult (2009) Meryl Streeppel, Steve Martinnal és Alec Baldwinnal. Főleg romantikus vígjátékokat ír. A közönség nagyon szereti a filmjeit. Nancy Meyers profi Pinterest és Instagram felhasználó. Nyugdíjas korú színészekre osztja a szerepeket, ilyen A kezdő című film is Robert de Niro főszereplésével.

 

kezdo4

 

Fontos témákat feszeget: Vajon létezhet-e nő és férfi között igaz barátság? Lehet-e egyszerre sikeres üzletasszony és boldog családanya is az ember? Áthidalható-e a korosztályok közötti kommunikáció? Maradéktalanul le tud-e mondani egy kapcsolatban az egyik fél a másik javára, holott ő is tehetséges a maga hivatásában? Van érzékenységünk, lelki finomságunk, hogy a keménynek tűnő külső mögött észrevegyük az embert, meglássuk a felszín alatt lévő igazi életet? Tudunk vajon változtatni a szokásainkon, az életről alkotott elképzelésünkön? Megértjük, átlátjuk a mai élet nehézségeit?

A menő netes divatcég az egyenlő esélyek jegyében idősebb gyakornokokat is hajlandó fogadni. De erre talán nem készültek fel: beállít hozzájuk egy 70 körüli öltönyös, diplomatatáskás úr (Robert De Niro), és munkát kér. Valaha ő is hasonló szakmában dolgozott, mondja. A cég főnöke, a megállíthatatlan tem
pójú és nehezen elviselhető temperamentumú Jules (Anne Hathaway) alkalmazza a férfit. Az új munkahely a várt változásokat maradéktalanul meghozza a férfi életébe, azonban nem csak Ben lesz az, aki változásokon megy át, hanem a körülötte lévő emberek is, akiket maga Ben Whittaker kezd megváltoztatni.

 

kezdo2

 

Kedves film, ami azonban mégis elgondolkodásra késztet bennünket. Hiszen megismerhetjük az internetes üzleti világ pörgését, a vele járó nehézségeket, egy vezető mindennapjait. A két színész remek játéka szinte odavisz bennünket ebbe a modern világba. Összecsiszolódnak, és a kezdeti rácsodálkozásból egy mély barátság alakul ki. Találkozik a két világ, és szükség van mindkettőre, hogy végül egy teljes egész jöjjön létre.

Robert arcjátéka ismét fűszerezi a film képsorait, hiszen olykor csak egy verbális jelzés van, ami kifejezi a benne zajló érzelmeket. Önfeledten mosolygunk egy-egy jeleneten. Időnként mellénk is jó lenne egy ilyen régi vágású öregúr, aki meglátja azt, miben tudnánk változtatni, hogy az életünk kiegyensúlyozottabb, boldogabb legyen.

 

A film ITT megtekinthető.

 

Lakatos Ilona

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

Hozzászólások