Monte Cristo grófja, d’Artagnan, a ravasz Richelieu bíboros vagy a Mylady…sorolhatnánk még számos hőst, akik id. Alexandre Dumas regényeinek világát alkotják. Titokzatos kalandok, fordulatos események, romantikus meseszövés jellemzi a francia író műveit, aki 1802. július 24-én született egy Párizstól 80 km-re fekvő kisvárosban.

Nehéz kezdetek

Egy francia nemes és egy Haitiről származó kreol nő unokája.
A család szegénységben élt, Dumas ismereteit az önszorgalomból elolvasott könyvekből szedte.
20 éves korában Párizsba költözött, ahol magazinoknak kezdett írogatni. Szépírói pályáját színdarabokkal kezdte, melyeket siker fogadott, így idejét hamarosan teljesen az írásnak szentelhette.

Bár elsősorban regényei tették híressé, a kortársak drámaíróként is nagyra tartották. III. Henrikről szóló darabjának bemutató előadása hatalmas siker lett, mely megalapozta hírnevét. A korban szinte egyedülálló teljesítmény, hogy a színdarab a következő évben 50 előadást ért meg.
Az anyagi biztonság reményében a kor kívánalmainak megfelelően folytatásos regényeket publikált.
Korai művei között szerepel a Híres bűnesetek című, nyolc részből álló esszékötet, melyben írótársaival híres európai bűnözőket és eseteket dolgozott fel.

Kalandos életút

Dumas egyébként nem teljesen egyedül írta a regényeit: asszisztensei segítették a háttérmunkálatokat, megrajzolták a cselekmény alapvonalait, vázlatokat készítettek, míg Dumas kidolgozta a részleteket, a párbeszédeket, és a befejezést.
Bár könyvei csinos vagyonhoz juttatták, mégis rendszeresen fizetésképtelenséggel küszködött, mivel pénzét nagystílűen szórta. Palotát építtetett magának, mely a Chateau de Monte-Cristo (Monte-Cristo kastélya) nevet viselte.

A franciaországi változások, így III. Napóleon trónra kerülése kedvezőtlenül érintették. Hitelezői elől Belgiumba menekült, majd Oroszország felé vette az irányt, ahol írásai rendkívül népszerűek voltak. Két évig élt ott, majd Itáliába tette át székhelyét, ahol egy általa alapított újsággal az ország egyesítéséért harcolt. 1864-ben tért vissza Párizsba.

Bár 1840-ben feleségül vett egy színésznőt, Ida Ferrier-t, házasságon kívüli kapcsolatainak, melyekből legalább 4 gyermeke született,  nem mondott búcsút. Egyikük, aki apja után szintén az Alexandre Dumas nevet kapta, az író nyomdokaiba lépve maga is regények és színdarabok szerzője lett. Ifjabb Dumas tollából származik a Kaméliás hölgy című kisregény, mely később filmes és operafeldolgozások (Traviata) alapjául is szolgált.

A hálás utókor

Történeteit majdnem száz nyelvre lefordították, és több mint 200 film készült regényei alapján.
2002-ben Jacques Chirac elnöksége idején holttestét kihantolták, és ünnepélyes külsőségek között (koporsóját kék bársonnyal vonták be, és négy, muskétásnak öltözött őr kísérte) átszállították a párizsi Panthéonba.

Alexandre Dumas fényűző otthona, a Château de Monte-Cristo renoválás után ma nyitva áll a nagyközönség előtt. Dumas-ról metróállomást is neveztek el Párizsban.

D’Artagnan, Monte Cristo és a többiek

Írásainak legnagyobb része kalandos történelmi regény.

 

A három muskétás (Athos, Porthos, Aramis és d’Artagnan küzdelme Richelieu bíboros gárdistáival és a Mylady-vel a királynéért és saját becsületükért). Folytatása a Húsz év múlva és a Bragelonne vikomt (ebben a regényben olvasható a vasálarcos férfi története is, aki Dumas-nál XIV. Lajos börtönben tartott, a felismerhetetlenség álarcába bújtatott ikertestvére, akit egy összeesküvő csapat kiszabadít és csellel a király helyére ültet)

Korzikai testvérek (egy családi vérbosszú története)

Monte Christo grófja: az ártatlanul elítélt fiatal Edmond Dantes a börtönben mesés kincs rejtekhelyéről szerez tudomást. Szökése után megtalálja, majd dúsgazdag emberként tér vissza, hogy a jókat megjutalmazza, ellenségeit és árulóit pedig megbüntesse

Marie Antoinette-történetek (hosszú, a történelmi hátteret kitűnően ábrázoló, ármánnyal, szerelemmel, titokzatos szereplőkkel teli regényfolyam a francia forradalmat megelőző időktől, az 1770-es évektől Marie Antoinette kivégzéséig, 1794-ig):

Joseph Balsamo (Egy orvos emlékiratai)
A királyné nyaklánca (a hírhedt nyaklánc-ügy feldolgozása)
Ange Pitou
Charny grófnő
A Vörös Ház lovagja

 

Szakácskönyv és útleírás

Szépirodalmi művei mellett politikai és kulturális újságcikkek, és a francia történelemről írt könyvek fémjelzik munkásságát.

Azt már kevesebben tudják, hogy Dumas megírta “A konyhaművészet nagylexikonát“, melyet csak halála után adtak ki, mely enciklopédia és  szakácskönyv vegyesen. Dumas igazi ínyenc volt, és szakértő a konyhaművészetben.

Útikönyvek szerzőjeként is számon tartjuk: közreadta úti élményeit Svájcról, Firenzéről, Spanyolországról, Dél-Olaszországról, valamint Oroszországról.

Weninger Nóra