A GreenGorilla étterem író-olvasó találkozókat szervez – Vegán élettörténetek és mákos pizza – Tavaly ősszel évszázados, a hazai vegán múltat bemutató híreket olvashattunk a GreenGorilla pizzéria dobozaira nyomtatva.

greengorilla

Most a 76 vegán élettörténet második részének lapjait “kelti életre” az étterem, és olyan író-olvasó találkozókat szervez. Betekintést nyerhetünk számos ismert ember vegán világába, illetve ezekre az alkalmakra olyan speciális pizzát is készítenek, mint például a mákos pizza.

A nyáron megnyílt GreenGorilla – ahol kizárólagosan növényi alapanyagokat használnak -, egy olyan kampánnyal vált ismertebbé, amely izgalmas módon ünnepelte a 125 éves pesti vegán hagyományokat. A dobozaikra több mint 100 éves cikkeket nyomtattak, például a Pesti Hírlap egy 1899-es cikkét, amelyből kiderül, hogy egy és negyed évszázada, “a millennium évében, 1896. május 3-án létesítette egy Schulz Janka nevű berlini nő a Pipa utcában az első vegetárius-éttermet”, de hasonló korabeli érdekességeket is, ezzel is bemutatva a veganizmus hazai múltját.

76 vegán élettörténet és a mákos pizza

Tavaly karácsonykor jelent meg Kertész Róbert Tibor 76 Vegán élettörténet 2. – Vegán Életek című könyve, amelyben Kásás Tamás olimpiai bajnok, Puskás Peti, Steiner Kristóf és még számos motiváló élettörténet mellett olvasható a GreenGorilla alapítójának, Bíró Attilának a története is, aki például gyerekkorában rendszeresen vett részt disznóvágásokon.

Bíró Attila és Kertész Róbert “nem álltak meg” a könyvnél. Elhatározták, hogy az olvasók számára megelevenítik a lapokon szereplő vegán életeket.

Minden hónapban kettő, a könyvben szereplő írót invitálnak az eseményre, ahol az érdeklődő olvasók személyesen is találkozhatnak velük, kérdéseket tehetnek fel nekik. Minden találkozóra készül egy speciális pizza, amit a meghívottak álmodnak meg, a pizzéria olasz pizzaszakácsa, Giuseppe Cuoco – aki salernói és milánói kemencék mellett alapozta meg pizzasütő tudományát – pedig megalkotja.

Készült már Ironman pizza brokkolival, gombával és szejtánnal, OM pizza, GaBko chiliszószos paradicsomos alappal, mákos-napraforgómagos pirított csicseriborsóval, hagymás szejtánnal, kukoricával és rukkolával. A márciusi találkozóra is egy igazán különleges pizzát agyalt ki Páli Judit fitness bajnok és Szökrönyös Katalin, aki már 2002-ben reforméttermet vezetett. A pizzáról csak annyit, hogy szerepet kap benne a cékla is.

“Bár pontos számok nincsenek hazánk kapcsán arra vonatkozóan, hányan étkeznek a veganizmus szerint, de érzékelhetően egyre többen érdeklődnek iránta. Ez látszik ezeken az író-olvasó találkozókon is, ahol rengeteg kérdés merül fel a téma kapcsán” – mondja Bíró Attila.

Németországban például a 18-29 évesek 11, Lengyelországban 7 százalékuk már teljesen növényi alapú étrendet követ. Itthon egyelőre nincsenek megbízható releváns adatok, a vegán táplálkozás hívei Magyarországon körülbelül a populáció 1-2 százalékát tehetik ki.

A GreenGorilla

A Dohány utca 88. szám alatt található GreenGorilla, amely egy szinte teljes egészében növényi táplálkozást folytató főemlősről kapta a nevét, a vegán elkötelezettségtől eltekintve a pizzasütés klasszikus hagyományait követi, de például kizárólag növényi sajtot használnak. A pizzériában dolgozók elkötelezettek az állatvédelem mellett is.

Például rendszeresen adománygyűjtő napokat is tartanak az üzletben – ilyenkor minden pizzából 500 Ft a Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány számlájára kerül. A Jane Goodall Intézettel is együttműködik a GreenGorilla – az étterem gyűjtőpontként funkcionál a már használhatatlan mobilkészülékek számára az Intézet által indított kampányban, megnyerhető pizzával és kisebb ajándékokkal bátorítva a telefonok, tabletek, fülhallgatók leadását.

(A mobiltelefonokhoz szükséges ércet Afrikában gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket – a készülékek újrahasznosítása világszerte ezen a kritikus problémán is igyekszik enyhíteni.)

 

Forrás: ArvaliCom

 

Hasonló cikkünk:

Széll Tamás karácsonyi szokásai és a tökéletes bejgli receptje a Főmenüben

 

Hozzászólások