Amikor 2018 augusztusában egyszer csak rosszul lett, görcsölt a hasa, hányt, fájtak a végtagjai, rövid időn belül kórházba vitték, aztán gyorsan az intenzívre került, az állapota csak romlott, napokig élet és halál között lebegett, majd elkerülhetetlenek voltak az életmentő, amputációs műtétek. Csapattársai a Kecskeméti Spartacus Sportkörnél döbbent aggodalommal várták a híreket.

A történet sokak számára ismert, hiszen akkoriban Szvitacs Alexa esete nagy sajtónyilvánosságot kapott. A toxikus sokk szindróma, azaz a vérmérgezés egyik fajtája pedig kis híján halálosnak bizonyult. Alexa lábai térdtől lefelé és az alkarjai elszíneződtek, úgy volt, hogy minden végtagját amputálni kell, de végül a jobb karja megmenekült, a lábain pedig elég volt az ujjakat amputálni. Alexának tíz perce volt arra, hogy a hírrel megbirkózzon, de mivel az életéről volt szó, nem habozhatott. És később sem arra gondolt, hogy mit veszített, hanem arra, hogy mit nyert.
Életet.

A műtét után néhány héttel már eldöntötte, hogy paralimpiai bajnok akar lenni, majd megtanult ismét járni, és alig több mint fél évvel utána elkezdett edzeni. A pingpongtársadalom összefogott érte, két gálát is rendeztek, hogy támogatni tudják, a családja is példásan helytállt a nehéz helyzetben, Alexa pedig maga a megtestesült csoda fizikai és lelki erejével.

Mi az aktualitása az írásnak? Alexa a hétvégén, egy évvel a súlyos amputációi után első tétmeccseit játszotta. Ostravában, az Európa Bajnokságra felkészítő versenyen elindult, és minden ellenfelét, sőt esetenként saját magát is legyőzve, megnyerte az egyéni versenyt, a csapatversenyben pedig 3. lett. Ezekhez a sikerekhez a világranglista TOP játékosai közül kellett többet legyőznie.

Ujhidy Tibor, a Kecskeméti Spartacus Sportkör elnöke: Könnyekkel küszködve beszélgettünk a döntő után Alexával. Azonnal a hála áradt belőle mindenki iránt, aki segítette ezalatt az egy év alatt. Hiszem, hogy nincs mit köszönnie, mert Ő megérdemel minden segítséget. Hosszú még az út az olimpiai kvalifikációig, de a legnehezebb lépést már megtette. A halál torkából a dicsőség csúcsait kezdi ostromolni a rá jellemző szerénységgel, hálával, alázattal és óriási akarattal.

Tiszta szívemből gratulálok ennek a 29 éves csodalánynak, aki megmutatta, hogy nem az számít, ami nincs, hanem az, ami van. És ha az ember így nézi az életet, akkor megsokszorozódik az erő, és életre kel a szunnyadó szenvedély.

 

 

Hozzászólások