Hogy ki az a Szvitacs Alexa? Ezt már nagyon sokan tudják Kecskeméten és Magyarországon, de most már Európa para asztalitenisz sportjában is. Alig egy évvel a súlyos csonkolásos, életmentő műtétjei után Helsinborgban (Svédország), az Európa Bajnokságon, élete 2. para asztalitenisz versenyén megnyerte kategóriáját. Ezzel a sikerrel a 2020-as Tokiói olimpia első kecskeméti olimpikonja lett. 

Abszolút az ismeretlenség homályából jött Alexa az Euróba Bajnokságra. A csoportkörben több a világranglista elején álló versenyzővel találkozott és legyőzte őket. Viszont kikapott a világranglista 2. helyén álló Pek Karolina (lengyel) asztaliteniszezőtől. Összeszorította a fogát, leküzdve az erős láb fájdalmait, az elődöntőt megnyerve a döntőben ismét találkozott a lengyel versenyzővel. Rendkívül taktikusan, kiváló játékkal 3/1-re visszavágott a vereségért. Ilyen egyszerűnek tűnik, pedig micsoda küzdelmet jelentett számára az elmúlt egy év.

Ujhidy Tibor Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér elnöke:
Szavak nincsenek arra, amit Alexa tett az elmúlt egy évben. Leküzdve a halál közelségét, a fájdalmait, tele optimizmussal elkezdett egy új életet élni. Harcolt és harcolt saját magával, testével, agyával, hogy a betegágyán megfogalmazott fogadalmát be tudja tartani. „Paraolimpikon akarok lenni.” Számára nincs lehetetlen, a cél, az álmai azért vannak, hogy megvalósuljanak. Az elődöntő után kérdeztem Alexától, hogy van a lába. Azt mondta, nagyon fáj, be van gyulladva, vérzik, de most semmi sem számít. Nem is látszott a döntőben, a vágy a végső sikerre minden fájdalmat elnyomott benne.

Természetesen nagyon büszkék vagyunk a versenyzőnkre, de ennél még sokkal többet jelent számunkra. Igazi példakép, aki szerénységével, küzdeni tudásával mutat példát nagyon sokunk számára. Hiszem, hogy még e sikerrel is Alexa sportkarrierjének igen csak az elején tartunk. Hajrá Alexa, hajrá Spari!

 

 

Hozzászólások