Ez a film nem nagy sztori, de a maga műfajában ritkaság. Nevezetesen egy sci-fi vígjáték. Ilyen nem minden nap kerül mozivászonra. Legutóbb talán az Ötödik elem volt ehhez fogható. Ennek ellenére mégis az öt csillagból ötöt érdemel. Hogy miért? Ennek járunk most utána.

Egy képregény adaptációval van dolgunk, a Marvel comics először 1969-ben megjelent sorozatát vitte mozivászonra James Gunn rendező. A képregény kevéssé ismert, így fantáziájának szabad teret engedhetett. A film története szerint Peter Quill (Chris Patt), aki szereti magát minden önfényezés nélkül csak Űrlordnak nevezni, ellop egy gömböt. Nem igazán tudja, hogy mi ez a gömb, őt csak megbízták. A bajok ott kezdődnek, hogy másnak is kell ez a bizonyos gömb. Nevezetesen a főgonosznak, aki egész bolygókat pusztít el a galaxisban, amolyan gonosz félisten. E mivoltát erősítik meg azok a jelenetek, amelyekben valósággal felszentelik. Rituális mosdatásnak és porokkal való behintésnek lehetünk tanúi. Egykor a fáraókat és egy bizonyos dél-amerikai törzs főnökét részesítették hasonló kegyben, akinek a testét minden nap aranyporral vonták be. Innen származik az aranyember legendája a Manoa el Dorado, melyből az Eldorádó mítosz lett.


De kanyarodjunk vissza a filmhez. Szóval ezt a gömböt, mely egyébként maga is pusztító erőt képvisel, megszerzi Quill és elmegy vele a galaktikus civilizáció központjába, Terra Novára, mely egy ultramodern hely. Itt azonban két fejvadász várja. Ők nem mások, mint Mordály, alias Rock it, Rocket egy mosómedve. Genetikailag felturbózott, néha kissé morgós antiszociális személyiség. Ám remek tehetsége van a fegyverekhez, és már több mint egy tucatszor szökött meg különböző börtönökből. Az ő társa egy növény, egy fa alapú életforma, Groot, aki érzelmes figura és állandóan csak azt mondja „Én vagyok Groot”, ez minden szókincse. Viszont mindenből képes felgyógyulni. A hajszába bekapcsolódik a fő gonosz lánya, Gamora (Zoé Saldana), egy bérgyilkos nő. Neki is a gömbre fáj a foga.


Őket négyüket tartóztatja le Terra Nova rendőrsége, és ugyanabba a börtönbe kerülnek. Itt ismerkedhetünk meg az ötödik taggal, Drax-szal, a Pusztítóval. Minden vágya megölni a gonoszt: Thanoszt. Brutális nagydarab fickó, mint egy kétajtós szekrény, de annál érzelmesebb, és ékesszólása nem ismer határokat. Végül a gömb eljut Thanoshoz, s elindul elpusztítani Terra Novát. De minden jó, ha jó a vége…

A film a szokásos „a jó megmenti a gonosztól a világot, és ezért elnyeri jutalmát” felállásban fut végig. Azonban a karakterek olyan jól kimunkáltak és mulatságosak, hogy bőven van min szórakozni. Mondataik és tetteik számos helyzetkomikumot és poént vonnak maguk után. Az Űrlord egy öntelt szépfiú, akinek a gyengéje az édesanyja válogatáskazettája, melyet egy Walkman-en nyüstöl. Ő a filmben a csibészes mosolyú, sármos rossz fiú, akiből hős lesz.


A mosómedve, akit hol rágcsálónak, hol egyéb más állatnak néznek, mint említettem, amolyan pesszimista morgós, antiszociális alak, de remek tervei vannak. Imád terveket kiagyalni és megvalósítani. A végén persze az ő morgós szíve is meglágyul. És megismerhetjük, milyen az, amikor vicces kedvében van. Fő alakítása a börtön, ahonnan hőseink megszöknek. Itt is számos poén elcsattan. Gamorra, a bérgyilkosnő természetesen kezdetben gyűlöli Quilt, de a történet végére megkedvelik egymást és már–már szerelmi szál szövődik kettejük között. Folyton versengenek egymással.


Ebben a filmben, ami ne felejtsük, vígjáték, minden megvan ahhoz, hogy egy jót szórakozzunk. A forgatókönyvíró remek munkát végzett. Az egész stáb végigröhögte a forgatást. Amikor a producereknek megmutatta a forgatókönyv alapját, kezdetben félt az elutasítástól, de zöld utat kapott. Nagyon tetszett nekik. Az alkotást vehetjük komolyan, és el is viccelhetjük. Az a jó benne, hogy megpendít sötét húrokat is, érzelmeket, melyek egyetemesek, ugyanakkor ott van benne a komikum, mely remekül árnyalja és oldja ezeket.


Minden egyes jelenet, minden poén alaposan kidolgozott, és nem csak úgy lóg a levegőben. Emellett az alkotók sokat tettek a látványvilágért is, kezdve a szereplők megalkotásán át a háttérig és a díszletekig. Aki szereti a vígjátékot, nyitott a jó poénokra és még a sci-fi is érdekli, az feltétlenül nézze meg a Galaxis őrzőit. Gazdagabb lesz egy élménnyel és nevethet egy jót.

-Garzó László-

2014. augusztus 25.

Hozzászólások