Mintegy 20 ezren látogattak el az október 13. és 19. között megrendezett első Magyar Filmhétre. A hétköznapokon több film is teltházzal futott a rendezvénynek otthont adó budapesti Cinema City MOM Park termeiben, szombaton és vasárnap pedig majdnem minden játékfilm vetítésére elkelt az összes jegy a Filmhéten.

feher_isten

Az eseményt a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szervezte a Magyar Filmakadémia közreműködésével.

Teltházas vetítéseken mutatták be többek között Mundruczó Kornél Fehér Isten, Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Pálfi György Szabadesés és Zomborácz Virág Utóélet című filmjeit a Magyar Filmhéten, ahol minden vetítésre egységesen 610 forintos áron lehetett jegyet váltani.

Az esemény egy filmtörténeti kuriózummal, az Oscar-díjas Kertész Mihály 1914-ben Jászai Mari főszereplésével forgatott némafilmje, A tolonc felújított és digitalizált változatának ősbemutatójával vette kezdetét a MÜPÁban. Összesen 12.620 percnyi magyar film, azaz 332 alkotás pergett október 13-19. között a Cinema City MOM Park mozi 6 termében párhuzamosan. 26 egész estés játékfilmet, 105 dokumentumfilmet, 87 fikciós rövidfilmet, 36 ismeretterjesztő filmet és 16 TV-játékfilmet mutattak be a Magyar Filmhéten. A seregszemlére az alkotók az elmúlt három évben készült, magyarországi mozi forgalmazásban vagy televíziós csatornákon vetített, vetítendő, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették.

magyar_filmhet_plakat

Számos kiegészítő program is színesítette a Filmhét kínálatát: voltak koncertek, pódiumbeszélgetések, plakátkiállítás és Forgatókönyv Börze, csütörtöktől vasárnapig pedig minden nap 16-20 óra között a vetítések mellett a nagyközönség bekukkanthatott a maszkmester, a szinkron, a virtuális 3D, valamint az animációs stúdiók világába, sőt, magukat is kipróbálhatták színészként, szinkronszínészként és animátorként.

A Filmhét leglátogatottabb napjai a szombat és a vasárnap voltak, ekkor minden vetítés teltházzal futott. A hétvégén sok gyerek- és ifjúsági film pergett, köztük a magyar animáció legizgalmasabb darabjai, de ismét megnézhette a közönség A nagy füzet, a Viharsarok, a Free Entry, a Fekete leves, az Isteni műszak és az Aglaja című alkotásokat is.

Hozzászólások