A Folly védjegyzett borai után idén a levendulaszörpje is elnyerte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet. Ezt az Igazgatóság azoknak a jellegzetes termékeknek adományozza, amelyek valamelyik nemzeti park területén készülnek, és előállításuk a természettel összhangban történik.

folly

A még 2019-ben meghirdetett pályázaton 9 jelentkező 37 terméke vett részt, de a járvány miatt csak most ősszel kerülhetett sor a bírálatra.

Az országosan meghirdetett pályázattal az Agrárminisztérium és a tíz magyar nemzeti park igazgatósága a helyi alapanyagokból és helyi munkaerővel előállított termékek piacra jutását, a természettel harmonikus gazdálkodást és a fogyasztói kultúra emelését kívánja segíteni, ösztönözni.

A Tanúsítványi Bizottság a Folly kézműves, kizárólag friss alapanyagokból, tartósítószer nélkül készült levendula-szörpjének is bizalmat szavazott.

A termék öt éven keresztül viselheti a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet.

A badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászathoz tartozó tíz hektáros terület kiváló környezetet biztosít a szörpök alapanyagainak termesztéséhez is.

A negyedik generáció tulajdonában álló Folly szörpjei szezonálisan készülnek kisüzemi módszerrel, kis palackszámban, hőkezeléssel tartósítva. Semmilyen tartósítószert, színezéket vagy mesterséges adalékot nem tartalmaznak.

A kert zamata, az illatos virágok aromája és a Balaton-felvidék gyümölcseinek tiszta esszenciája érvényesül a házi készítésű termékekben.

Ízek: fahéjas alma, fahéjas szilva, gyömbér, birsalma, citromfű-menta, levendula, fenyőrügy.

A tavasszal főzött levendulaszörp nemcsak a bizottság tetszését nyerte el, hanem a látogatóknak is nagyon ízlett. Nagy volt iránta a kereslet, ezért jelenleg nincs a Folly szörp-kínálatában. Erre a következő levendula szezonig, májusig kell – és érdemes – majd várni.

A pincészet védjegyes borai: Buboréka rozé, Boróka, Olaszrizling, Budai zöld, Kéknyelű, Muscat ottonel.

Folly – A Balaton édenkertje

A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 115 évvel ezelőtt.

A hely extra klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett ritka növények is gyökeret vertek. Ezért az arborétum gondozását a család újabb generációi vitték tovább.

Az induláskor alig fél hektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjeféle virul.

A Folly család négy generációjának elkötelezett munkája és kitartása a Balaton édenkertjévé varázsolta a helyet.

Az itt található négy világtáj növényei, a különleges cédrusok, ciprusok és borókák egész évben várják a látogatókat.

Mi több, az érdeklődők a helyszínen Folly teákat, szörpöket és borokat is kóstolhatnak, az étteremben pedig bőséges választékkal, szezonális ajánlatokkal, badacsonyi ínyencségekkel várják a vendégeket.

Kiegészítés: a bejelentett szigorítások értelmében éttermünk november 11-től zárva tart. Határozatlan ideig az Arborétum is bezárja kapuit. Bízunk benne, hogy mihamarabb újranyithatunk!

Webshopunkból természetesen továbbra is rendelhetőek a Folly borok, szörpök és teák.

Vigyázzunk egymásra!

 

Hasonló cikkünk:

Bor, mámor, Badacsony – Borterasz nyílt a badacsonyi Kisfaludy-Házban

 

Hozzászólások