A „Hímezz magyarra” program életre hívói különleges akcióval ünneplik meg Takács István matyó freskófestő születésének 120. évfordulóját 2021-ben.  A különleges, népi motívumokkal díszített takarókat keresztelőkön ajándékozzák majd hátrányos helyzetű családoknak.

A „Hímezz magyarra” csoport már elkezdte készíteni azokat az egyedi, népi motívumokkal díszített babatakarókat, amelyek jövőre közel háromszáz hátrányos helyzetű családhoz kerülnek majd.

A szimbolikus akció apropója Takács István matyó freskófestő születésének 2021-ben esedékes 120. évfordulója. A művész keze munkáját közel 290 katolikus templom őrzi Magyarországon.

Mezőkövesd után Egerben, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Gyöngyösön, Szombathelyen, Ajakon és még megannyi helyen szeretnénk átadni az úgynevezett “Hímzett álmot”.

Takács István matyó freskófestő egyik munkája

 

A szervezők abban bíznak, hogy a különleges hímzett babatakarók segítenek megszerettetni a gyerekekkel a népkultúrát, s még több szülőt bátorítanak arra, hogy őrizzék és mutassák be a magyar hagyományokat az utókornak.

„Elképzelésünket azért az idei Magyar szórvány napján jelentjük be, mert nem titkolt célunk az is, hogy kiegészítő tevékenységet biztosítsunk az elszakított területeken élő kismamáknak és nagymamáknak. Célunk, hogy minél sokszínűbb legyen a ‘Hímzett álom’ nevet viselő tervünk.

Tehát pl. a beregszászi takaró beregszemes lesz, míg a torontálvásárhelyi törpe pipacsos motívummal pompázik. Nem titok, hogy Erdély vonatkozásában a sepsiszentgyörgyi Sántha Évi, Hímzés nagykövetünk kreatív elképzeléseire hagyatkozunk. míg a nyugat-európai diaszpórát Kalocsai Krisztina képviseli” – mondta Petrányi-Szöőr Anna ötletgazda.

A “Hímezz magyarra” program életre hívói egyre növekvő aggodalommal figyelik a világjárvány alakulását.

Emiatt olyan programokban és üzletben gondolkodnak, amelyek nem igényelnek nagy létszámú személyes jelenlétet és költséghatékonyak. Ugyanakkor elősegítik a 15 milliós magyarság lelki összetartozásának élményét stílusikonuk, Szeleczky Zita művésznő szellemében.

„Amikor karanténba kényszerülünk és nem ölelhetjük meg a szeretteinket, nem marad más hátra, mint az álmodozás arról, hogy újra együtt lehessünk. Ez a derengés szülte meg a 2020. november 15-én, a Magyar szórvány napján, Debrecenben megtartott konferenciánkon megválasztott Hímzés nagyköveteinkkel közös gyermekünket, a ‘Hímzett álom’ projektet, amely a délvidéki írónő, Topolcsányi Laura ún. ‘takaró manó’ elképzelését fejlesztette tovább” – veszi át a szót a mezőkövesdi Árvai Erzsébet, szakmai vezető.

A szívmelengető, de nem túl drága takarók egyik alkotója és tervezője Réti Éva, a Réthy Fashion KFt. tulajdonosa. Mint elmondta, a puha gyermektakarókra hímzett zseb kerül, amelyben benne ül egy ölelhető kismanó. Amikor a kisgyermek magához öleli a hímzett figurát, magával az adott népi motívummal ismerkedik meg.

Érdeklődni a Hímezz magyarra Facebook-oldalon és a himezzmagyarra@gmail.com-on lehet.

A Montázs Magazin – a témához kapcsolódó korábbi cikkét itt olvashatja.

Forrás: Koczka Máté PR

 

Hozzászólások