Nyitott olvasók, új kedvencek – A Bookline áprilisi toplistája arról árulkodik, hogy nyitottunk új ismeretek és olvasmányok felé, hiszen ebben a hónapban a toplistán szereplő könyvek fele új résztvevő. Az olvasóközönség szívesen bővítette ismereteit a történelem és természettudományos ismeretek terén, de továbbra is népszerűek a gyerekkönyvek.

A Bookline áprilisi toplistája:

A lista első helyén, mint azt már lassan megszokjuk, Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve áll, a második helyen Robert Galbraith Zavaros vér című regénye szerepel, a dobogó harmadik helyét pedig Matthew McConaughey szerezte meg Zöldlámpa című írásával.

Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című írása 2018-as megjelenése óta a sikerilisták élén áll. Könyvében mindenki számára érthető módon mutatja be a transzgenerációs elmélet alapvetését, miszerint sorsunkat elődeinktől örököljük. A könyv sikere azonban leginkább abban rejlik, hogy a szerző segítséget nyújt a múlt sebeinek feltárásában, megismerésében.

A Bookline sikerlistájának második helyét Robert Galbraith (J.K. Rowling írói álneve) Zavaros vér című krimije szerezte meg. A majdnem 1000 oldalas olvasmányban Cormoran Strike magánnyomozó újabb ügyét ismerhetjük meg, amely negyven éve megoldatlan, de a mai napig kísért.

A toplista harmadik helyét Matthew McConaughey szerezte meg, aki első, Zöldlámpa című könyvében sajátosan izgalmas stílusban tárja elénk gondolatait az élet kihívásairól, és arról, hogy e kihívásokat leküzdve hogyan kaphatunk zöld utat az élethez.

Ahogy azt a bevezetőben is írtuk, az olvasóközönség szívesen döntött egy-egy történelmi illetve természettudományos írás mellett. Közülük is kiemelkedő helyen szerepel Eddie Jaku A világ legboldogabb embere című önéletrajzi könyve, amelyben a – haláltábort is túlélt – szerző bebizonyítja, hogy a boldogság igenis döntés kérdése.

Akik pedig mélyebb történelmi áttekintésre vágytak a témában, Eva Mozes Kor Az auschwitzi ikrek, illetve Heather Dune Macadam 999 fogoly című könyvét választhatták. Kedvelt történelmi olvasmány volt Hatos Pál Rosszfiúk világforradalma című írása is, melyben a szerző igyekszik pártatlanul bemutatni a „dicsőséges 133 nap” időszakát.

Természettudományos írások közül érdemes megemlíteni Peter Wohlleben könyveit, A fák titkos életét; A természet jelbeszédét. A népszerű erdész és természetvédő írásaiban a természet rejtett oldalát tárja elénk, hiszen a fák titkos életébe és a természet jelbeszédébe enged betekintést. De ezeken kívül hasonlóan népszerű ismeretterjesztő mű David Attenborough Egy élet a bolygónkon című könyve is.

A gyerekkönyvek állandó résztvevői a Bookline sikerlistáinak, nem volt ez másként áprilisban sem. Népszerű olvasnivaló volt Fiala Borcsa Kalandok az erdő mélyén című írása, amelyben kamaszoknak ad útmutatót egy izgalmas nyárhoz, de sokan választották Beatrix Potter Nyúl Péter és barátai című könyvét is. A könyv különlegessége, hogy tartalmazza az összes főhőshöz köthető mesét, valamint négy posztumusz történetet is. A hónap legkedveltebb gyerekkönyve viszont a fővároshoz közeli helyszíneket bemutató Budapest környéke című mese lett, Bartos Erika tollából.

Bár a havonta megjelenő toplista segítheti választásban, de a gyerekkönyvek között kiigazodni nem egyszerű. Sok-sok izgalmas írás jelenik meg, viszont a gyerekkönyves kínálat gyakran tűnhet egy színes útvesztőnek. 2014-ben indult el az UNICEF-fel együttműködésben a Szívünk rajta program, melynek keretében a szakmai és gyerekzsűri hónapról hónapra válogatja ki a frissen megjelent minőségi gyerekkönyveket, ifjúsági regényeket és újra kiadott meseklasszikusokat

Ezt egészíti ki a Bookline májusban indított kampánya, melynek célja, hogy a könyvkereskedő megkönnyítse a szülők könyvválasztását. A bookline.hu/egyuttolvasunk oldalon a szülők korosztályok, témák és élethelyzetek mentén választhatják ki a gyerekek következő olvasmányát.

Szívünk rajta 2021. április – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

a bookline aprilisi toplistaja

Emma Steinkellner: Egy kis boszi naplója
Peter Carnavas: Az elefánt
Shona Innes: A család olyan, mint egy süti
Bajzáth Mária: Gingalló – Magyar népmesék
Rick Riordan: Az elrejtett orákulum

A Bookline áprilisi toplistája – nyomtatott könyv Top 50-es listájának élén:

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Robert Galbraith: Zavaros vér
Matthew McConaughey: Zöldlámpa
Bartos Erika: Budapest környéke
Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós
Edith Eva Eger: Az ajándék
Julia Quinn: Sir Phillipnek szeretettel
Edith Eva Eger: A döntés
Beatrix Potter: Nyúl Péter és barátai

A Bookline áprilisi toplistája – e-könyv Top 10 lista:

Yuval Noah Harari: Sapiens
Edith Eva Eger: A döntés
Edith Eva Eger: Az ajándék – 12 életmentő lecke
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása – Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák                        Jessikka Aro Putyin trolljai – Igaz történetek az orosz infoháború frontvonalából
Stefan Ahnhem: A halálos X
Yrsa Sigurðardóttir: Vesztőhely
Jeffrey Archer: Szem előtt
Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós

Bookline

 

A Bookline márciusi toplistája a magazinunkban

 

Hozzászólások