Ha megtekintjük a 2011- ben készült Rossella – Egy tiszta szívű asszony című olasz romantikus mini sorozatot, sok izgalmas kérdés megfogalmazódhat bennünk. Egy megváltozott élethelyzet megváltoztathatja egy ember jellemét, vagy éppen valódi személyisége tör felszínre? Mennyire tehet valakit „vakká” a szerelem?

rossella

Tapasztalatlanság, képmutatás, hazugság meddig tudja egy ember igazi énjét elrejteni, hogy felismerjük, kivel is állunk szemben? Milyen tettekre képes valaki, ha nem viszonozzák érzéseit (vágyát)? Miből táplálkozhat egy ember, hogy a sok szenvedés között is erős tudjon maradni, és szembeszálljon az álnokságokkal, csalárdságokkal? Miért kell mindenáron egy kiváltságosabb társadalmi helyzetbe kerülni? Megéri a hatalom, pénz, hogy végül maga az élet valódi érzései, az igazság, a tiszta jellem elvesszen?

Az emberi jellem, mon cher, változik. Erősödhet és torzulhat. Hogy milyen is az ember, az csak akkor válik el, amikor próbára teszik…, vagyis akkor, ha kiderül, hogy megáll-e az ember a maga lábán vagy sem. (Agatha Christie)

A filmből minden kérdésünkre megkapjuk a választ.
Genovában járunk, az 1800-as évek végén, de a mai időkben is ugyanúgy találkozhatunk gonoszsággal, álnoksággal, képmutatással, féltékenységgel, irigységgel…, ami megnehezíti életünket. A film azonban nemcsak szép, kellemesen eltöltött időt jelenthet számunka, hanem erősíthet is bennünket, hogy van értelme a küzdelemnek, hogy a bennünk rejlő jóságot, szeretetet, igazságérzetet, méltóságot semmilyen körülmények között ne hagyjuk elveszni.

rossella

Sokféle jellemvonású ember portréja bontakozik ki a filmben. Szinte mindenre találunk példát. Egy jó cselekedet például bátorságot adhat egy „gyávább” embernek, akivel igazságtalanul bánt a törvényszolgáltatás. A szeretett nő elvesztése is bátorságot ad a zsarnok apával való szakításra. A leggonoszabb embernél is lehet olyan pillanat, amikor az önfeláldozás, a szeretett gyermekért való küzdelem látványa, megélése előhozza a szíve mélyén még pislákoló valódi, önzetlen szeretetet. Sok mindenre van példa.

Rossella – Egy tiszta szívű asszony (olasz romantikus mini sorozat 2011)

Genovában az 1800-as évek végén. Rossella Andrei, az iparmágnás családból származó lány első látásra beleszeret Julianba, a jóképű újságíróba. A lány kezét azonban már odaígérték valaki másnak. Apja pedig bármire hajlandó, hogy ez a frigy létre is jöjjön. Kétségbeesésükben Rossella és Julian úgy döntenek, hogy megszöknek, és titokban egybekelnek. Idővel azonban Julian megváltozik, hataloméhessé válik, és ez megmérgezi kettőjük kapcsolatát. Rossella úgy érzi, hogy óriási hibát követett el…
Mi fog ezután történni?

Kiváló művészek formálják meg a film karaktereit:

Toni Bertorelli
Danilo Brugia
Francesca Cavallin
Giovanni Guidelli
Anna Melato
Gabriella Pession
Teresa Saponangelo

rossella

Gianni Lepre és Gabriella Pession a film forgatása közben

Gianni Lepre (1947, Trieszt), színházigazgató, film és svéd televíziós rendező) neve már ismerős lehet a magyar nézők számára is, hiszen a nagysikerű Bűvölet (1998) filmsorozat is az ő nevéhez fűződik.

1972-ben érkezett Skandináviába. Norvégiában megalapította a Thespy Teater-t, amely 42 színházi művet állított színpadra a klasszikusoktól kezdve a börtönökben és pszichiátriai kórházakban rendezett utcai előadásokig. Öt darabot írt és rendezett: Cassandra 2010, The Secrets of Harlequin, Spider web, Samson, Evaresto. Ez utóbbi munkát, amely az izomsorvadás közösségének problémáival foglalkozik, és amelyet valódi színészek és betegek kombinációjával valósított meg, az N. R. K. televíziós produkciójában forgatták.

,
Rossella – Egy tiszta szívű asszony 1 – 7 rész olasz romantikus mini sorozat itt megtekinthető:

 

 

Lakatos Ilona

 

A szerző korábbi cikke a Montázsmagazinban

 

Hozzászólások